ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Samma jobb – olika lön

Lars Carlsson · 11 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Andreas Wester är nöjd med sitt jobb som idrottslärare. Han tycker att en viss lönespridning är okej.

Andreas Wester är nöjd med sitt jobb som idrottslärare. Han tycker att en viss lönespridning är okej. Foto: Petra Jonsson


Allt vanligare att kolleger drar ifrån varandra med individuell lön

klar

Artikellänk är kopierad

Samma jobb men olika lön. Individuella löner blir allt vanligare, visar en undersökning som företagarorganisationen Almega har gjort. Inom 24 yrken har löneskillnaderna ökat de senaste åren. Mest har skillnaden ökat bland idrottslärare, där skillnaden mellan den som tjänar mest och minst ökat med 26 procent på ett år.– Vi är övertygade om att det är en positiv utveckling. Att ge människor lika mycket betalt oavsett vad de presterar är oerhört orättvist. Även om man har samma jobb vet jag av erfarenhet att det är skillnad på folk och folk. Dessutom stannar inte folk i ett yrke om det inte finns möjlighet att få högre lön, säger Jonas Milton, vd för Almega.

Men alla är inte lika positiva till utvecklingen. Erland Olauson, avtalssekreterare på LO, tror att det finns allvarliga risker om löneskillnaderna blir för stora.– Då uppfattas det inte som rättvist av de anställda och blir då inte heller produktivt. Vi menar inte att alla måste tjäna exakt lika mycket, men det måste gå att tydligt motivera varför någon får mer än någon annan. För stora skillnader går inte att motivera för de anställda.

Även om löneskillnaderna ökar i många yrken finns det yrken som går åt motsatt håll. Bland till exempel croupierer, kockar och chefer på mindre företag har löneskillnaderna minskat. 

Störst glapp för idrottslärare

Andreas Wester, 35, jobbar som idrottslärare på Katrinelundsskolans idrottsgymnasium i Göteborg. Han trivs med sitt jobb.

– Eleverna är motiverade och engagerade och jag har den stora friheten att själv få lägga upp kurserna som jag vill, säger Andreas Wester.

Lönen är okej men inte mer. Efter fem år i yrket tjänar han 25 000 kronor.– Det är inget yrke att göra karriär på om man vill tjäna mycket pengar. Skulle jag stanna här i 20 år till kan jag nog vänta mig en månadslön på cirka 30 000 kronor.

Löneskillnaderna har ökat mest bland idrottsläsare. På hans arbetsplats pratar man sällan om lönen, även om han vet vad en del av kollegerna tjänar. En viss spridning är helt okej, tycker han. – Gör man ett bra jobb ska det ge större lönepåslag. Det tycker jag absolut.

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro