ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Samma vapen – ett är lagligt

· 17 Jan 2013
Uppdaterad 18 Jan 2013
Samma vapen – ett är lagligt Benellis halvautomatiska MR-1 är en civil variant av den militära Beretta RX4 och använder samma ammunition. Men begränsningarna begränsar sig till att förbjuda vapnet med pistolgrepp.

Samma vapen – ett är lagligt Benellis halvautomatiska MR-1 är en civil variant av den militära Beretta RX4 och använder samma ammunition. Men begränsningarna begränsar sig till att förbjuda vapnet med pistolgrepp.


klar

Artikellänk är kopierad

Efter massakern i Newtown lovades hårdare tag mot vapenförsäljningen. Men hur mycket är egentligen spel för gallerierna och vilka bestämmelser kan faktiskt rädda liv? I delstaten New York är det sedan i tisdags olagligt att köpa vapnet längst ner i bilden ovan – men inte det övre. Halvautomatiska vapen av militär typ ska inte längre få säljas till privatpersoner och den som vill köpa skjutvapen ska genomgå en noggrann personkontroll. Så vill president Barack Obama stävja framtida massakrer i USA.  

Obama ber kongressen att agera snabbt och godkänna hans förslag. Det innebär ett säljförbud för halvautomatiska vapen av militär typ och stora magasin, samt personkontroller av dem som vill köpa vapen.

Han talade i närvaro av anhöriga till barnen som föll offer för skytten på Sandy Hook-skolan i Newtown, Connecticut, för en månad sedan. I salen fanns också överlevande från tidigare skolmassakrer. Han talade om de dödade lågstadiebarnen som "våra barn".

– Det är vår främsta uppgift som samhälle att hålla våra barn trygga. Det här är hur vi kommer att bli bedömda och deras röster bör tvinga oss till förändring, sade Obama.

Han undertecknade 23 förordningar som ska bidra till att minska väpnat våld. De kräver inte kongressens godkännande.

Delstaten New York stiftade redan i tisdags nya lagar som ska begränsa användandet av skjutvapen av militär typ och Connecticut väntas följa efter. Men reglerna får redan kritik för att vara tandlösa. Exempelvis förbjuds magasin med plats för fler än sju kulor, men det finns ingen begränsning för hur många magasin du får köpa. 

– Det tar två sekunder att byta magasin på ett halvautomatiskt gevär, säger vapenförespråkande advokaten Jerold E. Levine till New York Post.

En bisarr konsekvens av de nya reglerna är att ett halvautomatiskt vapen kan förbjudas medan samma modell med identisk kaliber och kapacitet förbjuds. Enda skillnaden är att det ena är utrustat med ett pistolgrepp som mer liknar militära automatkarbiners.

Den mäktiga vapenlobbyn National Rifle Association (NRA) reagerade huvudsakligen negativt på Obamas förslag. NRA uppfattar dem som en attack på skjutvapen och anser att de enbart skulle drabba laglydiga vapeninnehavare.

"Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med kongressen på tvärpolitisk basis för att finna riktiga lösningar för att skydda Amerikas värdefullaste tillgång — våra barn", skriver NRA i ett uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro