ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Samma visa på landets bästa kafé

· 15 Apr 2014
Uppdaterad 19 Dec 2016

Olof Viktors är utsett till Sveriges bästa kafé. Metros recensent tycker att mackorna är goda, men vill ha något som överraskar mer.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Just nu gasas vårblommorna ihjäl på Österlen. Det är konstrunda och bilköerna är långa. Trädgårdarna är smyckade med fjädrar och självutnämnda konstnärer passar på att ställa ut skräpkonst. Men det finns guldkorn. Även när det kommer till hunger. Som Olof Viktors, utsett till Sveriges bästa kafé av White Guide. Ett av namnen bakom är Jan Hedh. Konditor- och bagarmästare med åtskilliga böcker och TV-program i sin repertoar.Kör förbi Ystad, längs med kusten och möts av det böljande vackra Skåne. Kaféet liksom bageri och butik är beläget på en kringbyggd gård med en innergård svår att balansera kafébrickan på.Här kan du äta matiga mackor på bageriets goda bröd bakade i vedeldad stenugn. Bakverken hittar du i och för sig över hela Malmö. Mästerlivs, Lilla Kafferosteriet och Melvins är några som har dem. Olof Viktors levererar bakverk, bröd, marmelader och kex till hela Sverige. Trots att det inte råder några halvfabrikat mister det sin charm när produktionen blivit närmast en industri och bakverken alltid är exakta, som stöpta i ett maskineri. Så varför ska man besöka kaféet?

Miljön gör sitt. Knarriga golv och ett hopplock av gamla trämöbler och kökssoffor i de små rummen. Hitta din favoritplats. Min är längst in på en inglasad ljus punchveranda med utsikt över trädgården. Morotskakan är förmodligen landets bästa, ständigt saftig med ett 6 centimeter tjockt täcke av cream cheese frosting på.Gillar man übersött kan citronmarängpajen tillfredsställa. Med ett vackert vitt täcke av lätt bränd maräng och en gul kräm så söt att det biter tag i käkarna.Något som finns på gården som inte går att köpa i Malmö är mackorna. Den vegetariska med ungsbakad porta bellasvamp, pumpaskott och en kompott på pumpa, chili och apelsin är blöt, kylksåpskall och sumpig. Baguetten med pulled beef är däremot mycket god, saftig, kryddig och serverad med en illgrön ärtpuré och picklade rotfrukter. Brödet är underbart.

Jag önskar att Olof Viktors eget kafé bjöd på något mer och något annorlunda än det som går att få tag på i handeln.Något nytt, något som överraskar och som ger den där extra bonusen för att man åker ut och besöker originalet. Det förefaller vara samma utbud år efter år. Men är du i trakten är det förstås väl värt ett besök på landets bästa kafé. På med konsthatten och styr kosan.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro