ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sammanställning: Så mycket skiljer sig mäklarnas arvoden

David Ohlsson · 26 Sep 2017
Uppdaterad 26 Sep 2017
Metro har jämfört hur mycket olika mäklare tar i arvode för samma lägenhet.

Metro har jämfört hur mycket olika mäklare tar i arvode för samma lägenhet. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Det skiljer tusenlappar mellan mäklararvoden i storstäderna. Metro har undersökt hur mycket mäklare i Stockholm, Göteborg och Malmö tar betalt för en och samma lägenhetstyp. Enligt Mäklarsamfundet sjunker dock arvodena över lag.

klar

Artikellänk är kopierad

Arvodet för att sälja en etta på 31 kvadratmeter på Kungsholmen kan variera mellan 39 000 kronor och 70 000 kronor. En liknande lägenhet i Bagarmossen kostar mellan 35 000 kronor till 55 000 kronor, enligt mäklarna Metro varit i kontakt med.

Sammanställningen här nedan innefattar prisuppgifter från flera stora mäklarfirmor vilka fått svara på vad de vill ha betalt för att sälja en lägenhet på 31 kvadratmeter. Områdena vi sagt att lägenheten ligger i är Bagarmossen och Kungsholmen i Stockholm, i Gamla Väster i Malmö och i Vasastaden i Göteborg.

Resultatet visar att skillnaderna är stora – i både pris och erbjudande.

Provision är vanligast

Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef vid Mäklarsamfundet, har tittat på de erbjudanden vi fått och enligt honom är det i grunden fyra olika prismodeller som mäklarna erbjuder oss.

Det första är ett fast grundarvode med en procentuell trappa där mäklaren får mer betalt ju högre slutpriset blir. Andra mäklare erbjuder ett slags golvpris, det vill säga en minimiprovision, något som är mindre vanligt, enligt Lusensky.

De sista modellerna är att mäklare erbjuder ett fast pris utan provision, eller tvärtom, bara provision.

– Provision har traditionellt och sett över hela landet varit den vanligaste modellen, säger han.

Skillnader i mäklarnas arvoden

Mäklarsamfundet har inga synpunkter på hur ett enskilt fastighetsmäklarföretag väljer att prissätta sin affär eftersom organisationens medlemmar är den enskilde fastighetsmäklaren. Att priserna och modellerna skiljer sig åt beror på lokala marknadsförhållanden som konkurrens, utbud och prisläge, menar Lusensky.

Trots att priserna på bostäder stiger är det precis tvärtom vad gäller mäklararvodet, förklarar Joakim Lusensky vidare.

Orsaken till att arvodena sjunker beror, enligt honom, ytterst på konkurrensen mellan mäklarna – vilken blir allt större. Sedan 2007 har antalet registrerade mäklare ökat från 5842 till 7072 enligt statistik från Fastighetsmäklarinspektionen.

Det är en utveckling som i det långa loppet varken är bra för fastighetsmäklarna eller för konsumenterna, förklarar han.

– Långsiktigt så är det oroväckande om arvodena fortsätter att sjunka. Då måste mäklarna ta sig an fler uppdrag för att klara försörjningen vilket riskerar att leda till mindre tid för varje uppdrag.

3 tips till dig som ska välja mäklare och arvodesmodell

Träffa flera mäklare

Joakim Lusensky rekommenderar att du sitter ner och träffar flera mäklare och bjuder hem dem så de får se och värdera ditt objekt och att du får känna efter om det finns någon ”kemi” och förtroende mellan er.

Ställ många frågor

Fråga mäklaren olika frågor, även de frågor som kan kännas dumma. Dra nytta av att mäklaren kan mycket om bostadsaffärer och har lång erfarenhet. Ta tid att resonera olika strategier med mäklaren för att sälja din bostad på bästa sätt.

– Där kan man fråga till exempel om olika sätt att marknadsföra bostaden eller om antalet visningar som föreslås, säger Joakim Lusensky.

Fråga dina vänner

Ett tredje tips är att fråga dina vänner eller bekanta om de kan rekommendera ett företag eller en mäklare som de har erfarenhet av.

pil
Så gjorde vi

Vi har kontaktat mäklare i fyra olika områden i Stockholm, Göteborg och Malmö för att få en bild av skillnaden i arvoden. Vi har utgett oss för att vilja sälja en lägenhet på 31 kvadratmeter. Nedan redovisas en sammanställning av de erbjudanden vi fick tillbaka.Mäklarnas svar är uppskattningar på den information vi gett. Ingen faktiskt lägenhet har visats upp.

Kungsholmen

Bjurfors: Alternativ 1 är fast arvode på 45 000 kronor eller ett grundarvode på 39 000 kronor och tio procent över en viss nivå som vi gemensamt kommer överens om.

Erik Olsson: Mellan 55 000 – 70 000 kronor om slutpriset landar på cirka tre miljoner. Mäklaren skriver att det är ett brett spann men kan inte ge mer exakt innan mäklaren sett lägenheten.

Fastighetsbyrån: Två procent av slutpriset eller 45 000 kronor i fast arvode upp till överenskommen nivå och sedan tio procent på eventuellt överstigande belopp inklusive moms.

Notar: Minimi-provision på 50 000 kronor på deras standardtjänst. Men kan göra ett specialerbjudande till dig och då komma ner i pris.

Skandiamäklarna: Kring 40 000 – 50 000 kronor

Svensk Fastighetsförmedling: Alternativ 1 är 2,24 procent på slutpriset eller alternativ 2 är 55 000 kronor + tio procent överstigande den delen vi gemensamt kommer överens om.

Mäklarhuset: 39 000 kronor i grundarvode (”men det är självklart förhandlingsbart”)

Bagarmossen

Bjurfors: 40 000 kronor i arvode

Erik Olsson: Kan ej ge besked

Fastighetsbyrån: 45 000 kronor plus tio procent över en viss summa på lägenhetens värde eller 55 000 kronor i fast arvode oavsett vad lägenheten säljs för.

Notar: Minimi-arvode på 50 000 kronor (inkl. moms). Kan erbjuda andra alternativ än fast arvode utifrån en värdering.

Skandiamäklarna: Alternativ 1 är fast arvode på 40 000 kronor (inkl. moms) upptill en köpeskilling på 2 100 000 kronor, tio procent på resterande del av köpeskillingen som överstiger 2 100 000 kronor. Alternativ 2 är 2,25 procent av köpeskillingen (inkl. moms).

Svensk Fastighetsförmedling: Skriver att de brukar ta cirka 40 000 kronor i arvode på en etta.

Mäklarhuset: Skriver att arvodesmodellen varierar mellan 35 000 – 45 000 kronor i grund på etter lite beroende situationen.

Malmö Gamla Väster

Bjurfors: Ingen återkoppling

Erik Olsson: 50 000 kronor i fast arvode upp till utgångspris och 10 procent överskjutande del.

Fastighetsbyrån: Skriver att de har olika upplägg på arvode. En del föredrar en fast procentsats medan andra föredrar ett fast arvode samt incitament. Till exempel skulle arvodet vara 45 000 kronor plus tio procent upp till en nivå och därefter 20 procent om det blir ett riktigt högt slutpris. Alternativt kan man lägga något högre fast arvode med en inte fullt lika aggressiv trappa.

Notar: Finns inte i Malmö

Skandiamäklarna: Cirka 40 000 kronor

Svensk Fastighetsförmedling: Skriver att de arbetar med en prislista som bygger på en procent av köpeskillingen. Men uppskattar till kring 45 000 – 50 000 kronor i arvode.

Mäklarhuset: Kan erbjuda ett fast arvode på 39 000 kronor.

Göteborg Vasastaden

Bjurfors: Skriver att arvodet är baserat på köpeskillingen men uppskattar arvodet till cirka 50 000 kronor utifrån storleken.

Erik Olsson: Gav inget besked

Fastighetsbyrån: Arvodet skulle ligga mellan 2,5 procent till 2,7 procent beroende på värdering. Procentsatsen är på slutpriset.

Notar: Finns inte i Göteborg

Skandiamäklarna: Erbjuder två alternativ, dels en fastställd procentsats oavsett pris eller en trappstegsmodell med lägre basarvode med procent på toppen. Utifrån trappstegsmodellen ger mäklaren ett förslag med ett basarvode på 40 000 kronor samt en trappstege som är mellan åtta till tio procent på belopp överstigande en viss nivå.

Svensk Fastighetsförmedling: Cirka 50 000 kronor i arvode för en bostad på cirka 31kvm och ett värde mellan 2,5-3 miljoner kronor.

Mäklarhuset: 39 000 kronor samt sju procent över utgångspris

klar

Artikellänk är kopierad

David Ohlsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro