ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sämsta argumenten för löneförhöjningen

Kristian Borglund · 4 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Allt är tillåtet i krig och kärlek. Och ... i löneförhandlingen. Ja, så verkar det.I samarbete med tidningen Chefs webbplats chef.se har Metro frågat chefer om de värsta löneargumenten som de har mötts av från anställda. Och det verkar som att vilka argument som helst används i lönesamtalen. En chef berättar om en man som hade svårt att få igenom sin efterfrågade lön, då tog han fram ett sista ”trumfkort”:– Men vad ska jag säga till min fru då? En annan vittnar om ett lönesamtal med en ovanligt slö heltidsanställd som mitt under lönesamtalet säger:– Jo, chefen ... nu får jag ju lön för 70 procent av min kapacitet. Det skulle vara kul att jobba 100. Karriärcoachen Charlotte Hågård, som tidigare själv var chef, känner igen argumenten. – Det är vanligt att anställda vill få företaget att tycka synd om en. Man tar upp en massa irrelevanta saker. Hur ska man göra i stället? – Gör klart för chefen vad du har åstadkommit, och ha en bra plan för hur du ska bidra till att skapa mer värde för företaget under det kommande året. Ta även reda på vad företaget baserar sin lönesättning på. Och om chefen är svårflirtad? – Titta på andra saker än lönen att förhandla om. En extra semestervecka, busskort, bilbidrag, jobba hemifrån två dagar i veckan, gymkort. Det brukar gå lättare än lönen. Även chefer gör bort sig i lönesamtalen, enligt vår undersökning. En relativt högt uppsatt kvinna fick höra av sin chef:– Du behöver väl inte så hög lön, din man är ju civilingenjör.

Tio värstingar: Skulle du falla för de här?

”Jag behöver en redig lön – jag är ju karl i huset och frugan kan ju inte jobba så mycket med tanke på tvätt och städ.”

”Jag har jättemycket räkningar och vårt hus kostar massor.””Jag trodde att jag utförde ett kvalificerat arbete – och med det brukar det följa en kvalificerad lön ...” ”Ge mig löneförhöjning nu, så kanske jag anstränger mig för lagandan sedan.”

”Mina kompisar tjänar mer än jag.” ”Jag kanske vill ha ett barn om ett år, så jag måste ha högre lön.” ”Min fru har fått löneför­höjning så hon har mycket högre lön än jag har. Mitt mål är att ha minst lika hög lön som hon. Annars känner jag mig inte nöjd.” ”Jag vill ha ett påslag, eftersom jag kollar min mejl hemifrån ibland.” ”Jag är sjukskriven 25 procent, så jag får ju inte hela höjningen från min arbetsgivare, därför borde jag få en större höjning.”

”Jag tycker att jag är värd det, jag har ju faktiskt jobbat fast jag mått dåligt, och nu vill jag inte prata mer om lön utan vill bara ha arbetsro.”

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro