ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Samsung: Apple stal Ipad från "År 2001"

Aron Andersson · 24 Aug 2011
Uppdaterad 24 Aug 2011

Samsung hävdar att Stanley Kubrick var före Apple med Ipad. Det är inte första gången modern teknik har fiktiva föregångare. Här är några exempel.

klar

Artikellänk är kopierad

Teleportering 
  Teleportering – Bli inte alltför exalterad nu. Det är ännu inte möjligt att beama sig från en plats till en annan som i exempelvis Star Trek. Men teleportering har på sätt och vis blivit verklighet. Det är möjligt inom kvantmekaniken. Det enda som förflyttas är kvantinformation, inte materia.
Teleportering Teleportering – Bli inte alltför exalterad nu. Det är ännu inte möjligt att beama sig från en plats till en annan som i exempelvis Star Trek. Men teleportering har på sätt och vis blivit verklighet. Det är möjligt inom kvantmekaniken. Det enda som förflyttas är kvantinformation, inte materia.
Hushållsrobot 
  Hushållsrobot – En robot som städar, lagar din mat, tvättar dina kläder och håller dig sällskap finns visserligen inte att få tag på. Men vi är på bra väg. Redan nu kan du köpa en dammsugarrobot och olika sällskapsrobotar har funnits på marknaden ett tag.
Hushållsrobot Hushållsrobot – En robot som städar, lagar din mat, tvättar dina kläder och håller dig sällskap finns visserligen inte att få tag på. Men vi är på bra väg. Redan nu kan du köpa en dammsugarrobot och olika sällskapsrobotar har funnits på marknaden ett tag.Foto: Klara Leo
Videosamtal 
  Videosamtal – På film har man drömt om videosamtal länge, antalet exempel är för många för att räkna upp. Och i verkliga livet har det fungerat ett rätt bra tag också. Även i mobiltelefonen finns tekniken tillgänglig i dag men det har aldrig slagit på bred front. På sajten Chatroulette kan du videochatta med totala främlingar.
Videosamtal Videosamtal – På film har man drömt om videosamtal länge, antalet exempel är för många för att räkna upp. Och i verkliga livet har det fungerat ett rätt bra tag också. Även i mobiltelefonen finns tekniken tillgänglig i dag men det har aldrig slagit på bred front. På sajten Chatroulette kan du videochatta med totala främlingar.
Pekskärmar 
  Pekskärmar – Även om det populariserades på bred front i och med Iphone fanns det pekskärmar redan tidigare. Och på film och tv har det funnits ännu längre. Liftarens guide till galaxen är ett tidigt exempel på en surfplatta.
Pekskärmar Pekskärmar – Även om det populariserades på bred front i och med Iphone fanns det pekskärmar redan tidigare. Och på film och tv har det funnits ännu längre. Liftarens guide till galaxen är ett tidigt exempel på en surfplatta.Foto: Scanpix
Automatiska dörrar 
  Automatiska dörrar – För de flesta som lever i dag är automatiska dörrar ingen nyhet eller något som vi betraktar som ett tekniskt framsteg. Men när HG Wells drömde om det 1899 var det en framtidsvision.
Automatiska dörrar Automatiska dörrar – För de flesta som lever i dag är automatiska dörrar ingen nyhet eller något som vi betraktar som ett tekniskt framsteg. Men när HG Wells drömde om det 1899 var det en framtidsvision.Foto: Scanpix
Självknytande skor 
  Självknytande skor – Marty McFly, huvudkaraktären i "Tillbaka till framtiden"-filmen har Nike-skor som knyter sig själva. De har ännu inte förverkligats, även om flera hemmasnickrare har tillverkat prototyper. Men nu har Nike skapat ett patent för tekniken.
Självknytande skor Självknytande skor – Marty McFly, huvudkaraktären i "Tillbaka till framtiden"-filmen har Nike-skor som knyter sig själva. De har ännu inte förverkligats, även om flera hemmasnickrare har tillverkat prototyper. Men nu har Nike skapat ett patent för tekniken.
Rymdturism 
  Rymdturism – "År 2001" hade inte bara surfplattor, där fanns även turister som åkte med rymdfarkoster. I dag finns flera planer på hotell i rymden och Richard Bransons Virgin Galactic är ett av de företag som säljer rymdresor till privatpersoner.
Rymdturism Rymdturism – "År 2001" hade inte bara surfplattor, där fanns även turister som åkte med rymdfarkoster. I dag finns flera planer på hotell i rymden och Richard Bransons Virgin Galactic är ett av de företag som säljer rymdresor till privatpersoner.Foto: Scanpix
Klocktelefon 
  Klocktelefon – Ett armbandsur som även fungerar som mobil finns nu att köpa. Men redan på 40-talet drömde Dick Tracys skapare Chester Gould om tekniken.
Klocktelefon Klocktelefon – Ett armbandsur som även fungerar som mobil finns nu att köpa. Men redan på 40-talet drömde Dick Tracys skapare Chester Gould om tekniken.
Exoskelett 
  Exoskelett – Superhjälten Ironman får sin extra styrka från en robotdräkt som sitter på kroppen. På samma sätt fungerar de exoskelett som testas av amerikansk militär. När bäraren rör sig hjälper exoskelettet till och förstärker rörelsen. Samma teknik kan användas av personer med nedsatt rörelseförmåga.
Exoskelett Exoskelett – Superhjälten Ironman får sin extra styrka från en robotdräkt som sitter på kroppen. På samma sätt fungerar de exoskelett som testas av amerikansk militär. När bäraren rör sig hjälper exoskelettet till och förstärker rörelsen. Samma teknik kan användas av personer med nedsatt rörelseförmåga.
Babelfisk 
  Babelfisk – I "Liftarens guide till galaxen" kan en liten fisk som placeras i örat göra så att användaren förstår alla språk. Företag Voxtec har skapat produkten Phraselator som kan identifiera tal och översätta det till över 40 olika språk.
Babelfisk Babelfisk – I "Liftarens guide till galaxen" kan en liten fisk som placeras i örat göra så att användaren förstår alla språk. Företag Voxtec har skapat produkten Phraselator som kan identifiera tal och översätta det till över 40 olika språk.

Redan i Stanley Kubricks rymdepos "År 2001" använde astronauterna Ipad. Åtminstone om man får tro Samsungs advokater. Just nu pågår en patentstrid med Apple som hävdar att Samsung plagierat Ipad när de designade sin egen surfplatta Galaxy Tab. Men Samsungs advokater hävdar alltså att Apple inte alls var först med idén, och använder bilder ur filmen "År 2001 – ett rymdäventyr" för att bevisa sin tes. Där används teknik som är snarlik Ipad ombord ett rymdskepp.

Men det är inte första gången som teknik i science fiction har inspirerat till verkliga uppfinningar. I bildspelet kan du se ett antal tekniska framsteg som haft fiktiva förlagor.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro