ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Samsung Galaxy S8 vs Iphone 7 – vilken är bäst?

Aron Andersson · 22 Apr 2017
Uppdaterad 22 Apr 2017
Samsung Galaxy S8 och Iphone 7 är största konkurrenter – men vilken mobil är egentligen bäst?

Samsung Galaxy S8 och Iphone 7 är största konkurrenter – men vilken mobil är egentligen bäst? Foto: Samsung / All over press


Vilken mobil är egentligen bäst? Samsung Galaxy S8 eller Iphone 7. Vi har ställt de två mobilerna mot varandra.

klar

Artikellänk är kopierad

Både Samsung och Apple har numera fått vass konkurrens från tillverkare som Huawei men de bäst säljande mobilerna är fortfarande Iphone och Galaxy-serien.

Skärm

På Galaxy S8 täcker skärmen för första gången hela framsidan av mobilen. Det ger en glimt av hur framtidens mobiler kommer att se ut, för det är otänkbart att inte flera tillverkare följer efter.

Med en pixeltäthet på 570 ppi för Galaxy S8 och 529 ppi för S8 Plus är Samsungs flaggskeppsmobiler dessutom betydligt skarpare än Iphone 7 (326 ppi) och Iphone 7 Plus (401 ppi).

Nu är upplösningen inget större problem för Iphone 7, vilket alla som använt mobilen nog inser. Men det torde vara uppenbart för de flesta vilken lur som tar hem den här grenen.

Vinnare. Samsung Galaxy S8

LÄS MER: Test: Samsung Galaxy S8 – vårens snyggaste mobil

Kamera

Galaxy S8 har faktiskt inte fått en avsevärt bättre kamera än föregångaren S7. Men den var å andra sidan rätt bra redan från början. Den har heller inte fått de dubbla kameror om Iphone 7 Plus har.

Trots det hanterar den tack vare mjukvaran att ta bilder med kort skärpedjup, en effekt som Apple döpt till ”Porträtt” i Iphone 7 Plus. Iphone 7 har dock ett visst övertag gentemot Galaxy S8 här.

Det avancerade Pro-läget till Galaxy S8 gör att den närmar sig Iphone, men möjligheten till optisk zoom i Iphone 7 Plus gör att den ändå precis vinner denna gren.

Men här är det jämt, båda mobilerna har kapacitet att ta väldigt bra bilder.

Vinnare. Iphone 7 Plus.

LÄS MER: Test: Iphone 7 och Iphone 7 Plus – så bra är Apples nya vattentåliga mobiler

Användargränssnitt

Historiskt sett har detta varit en styrka för Apple och den mest uppenbara anledningen till att Iphone blivit en sådan succé. Det är både enklare och renare än Android. Men det senare har verkligen utvecklats och blivit bättre med åren.

Här får användaren dock ställa Apples enkelhet mot Androids frihet. Det är ingen hemlighet att Iphones smidiga och lättanvända gränssnitt kommer på bekostnad av möjligheten att göra vad man vill med operativsystemet.

Det som gör att Iphone 7 ändå vinner över Galaxy S8 här är att Samsung envisas med lägga onödiga funktioner och sitt eget gränssnitt ovanpå Android. Detta är nästan bara störande, trots vissa finesser.

Vinnare. Iphone 7

LÄS MER: Analys: Samsung pekar långfinger åt Apple med nya mobilen

Appar

Det finns hundratusentals appar till både Android och IOS i dag. Men infrastrukturen är helt klart bättre till Iphone, tack vare att dessa användare är mer benägna att uppradera till senaste versionen av operativsystemet. Detta underlättar för utvecklare vilket märks – de senaste och mest intressanta apparna kommer oftast till Iphone först.

Vinnare. Iphone 7

Batteri

Så här ser specifikationerna ut: Apple presenterar inga officiella siffror men enligt uppskattade siffror har Iphone 7 ett batteri med 1 960 mAh (milliAmperetimmar) och Iphone 7 Plus 2 900 mAh.

För Samsung Galaxy S8 är motsvarande siffror 3 000 mAh respektive 3 500 mAh för S8 Plus.

Iphone 7 ska ha en samtalstid på upp till 14 timmar, Iphone 7 Plus på upp till 21 timmar.

Samsung Galaxy S8 ska ha en samtalstid på upp till 20 timmar, S8 Plus på upp till 24 timmar.

Även om skillnaden i battertid inte är något som märks jättetydligt vid normal användning så vinner Galaxy S8 på de vassare specifikationerna och den snabbladdning som usb-c-kontakten medger.

Vinnare. Samsung Galaxy S8

LÄS MER: Analys: Därför måste Apple ge Iphone hörlursuttaget tillbaka

Säkerhet

Det är inte bara på grund av att det faktiskt är mindre sannolikt att drabbas av virus på en Iphone utan även tack vare den smidiga fingeravtrycksläsaren. Galaxy S8 kan visserligen låsas upp med ansiktsigenkänning och iris-avläsare, men att fingeravtrycksläsaren flyttat till baksidan av mobilen är ett solklart minus.

Vinnare. Iphone 7

Prestanda

Samsung Galaxy S8 är ju ungefär ett halvår nyare än Iphone 7, så något annat än vinst här hade varit ett underbetyg för den nya mobilen. Multitasking-läget med möjlighet att köra flera program samtidigt på den nya, avlånga skärmen imponerar.

Vinnare. Samsung Galaxy S8

Design

Det är lite som att svära i kyrkan att hävda att Apple är förlorare när det handlar om design. Men faktum är att Iphone inte fått nytt utseende på snart tre år. De har blivit omsprungna helt enkelt. Iphone börjar kännas gammal.

Samtidigt har Samsung blivit snyggare än någonsin. Det är nästan svårt att fatta att det är Samsung vi pratar om. Samsung! Företaget som gjorde de kanske fulaste mobilerna för bara några år sedan. Well played.

Vinnare. Samsung Galaxy S8

LÄS MER: Apples nya ”revolutionerande” kamera är gamla nyheter

Tillbehör

Iphone 7 tog bort hörlursuttaget men skickade med en adapter för den som ville använda sina gamla hörlurar. På de nya, som följer med, sitter Apples lightning-kontakt, vilket gör dem oanvändbara till andra produkter. Jag kan inte koppla in dem i datorn till exempel.

Eftersom det saknas ett hörlursuttag kan jag inte heller ladda mobilen samtidigt som jag lyssnar i hörlurar, utan att köpa en extra adapter.

Samsung har tänkt annorlunda. Galaxy S8 har kvar hörlursuttaget, i paketet följer ett par AKG-hörlurar till ett värde av cirka tusen kronor, betydligt bättre än de Earpods för 300 kronor som följer med Iphone 7. Dessutom kommer Galaxy S8 med en usb-adapter och en micro-usb-adapter. Solklar vinnare.

Vinnare. Samsung Galaxy S8

Resultat

Samsung Galaxy S8 vinner med 5 – 4 mot Apples Iphone 7.

Slutresultatet motsvarar första intrycket. Galaxy S8 har en wow-faktor som Iphone 7 saknar. Trots vissa brister i användargränssnittet slår den dessutom Iphone prestandamässigt på punkt efter punkt. Den är snabbare, har bättre batteri och en helt fantastisk skärm. Det enda som kunde varit bättre är kameran.

Totalvinnare. Samsung Galaxy S8

LÄS MER: Iphones batteriproblem kan vara större än vad Apple medger

pil
Så mycket kostar mobilerna

Galaxy S8. 7 950 kronor.

Galaxy S8 Plus. 8 950 kronor.

Iphone 7. 7 450 kronor.

Iphone 7 Plus. 8 450 kronor.

Här jämförs de billigaste modellerna, där ingår 64 GB lagringsutrymme för Samsung och bara 32 GB lagringsutrymme för Iphone. Galaxy S8:orna kommer dock bara i detta utförande och nästa storlek för Iphone är 128 GB. Den är 1 100 kronor dyrare än priset som anges ovan.

Källa: Källa: Apple och Samsung.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro