ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Samtyckeslagen träder i kraft – här är allt du behöver veta

Simon Krona · 30 Jun 2018
Uppdaterad 11 Jun 2019

Nu börjar en ny sexualbrottslagstiftning gälla – den så kallade samtyckeslagen. Hur skiljer den sig mot den tidigare lagen? Sara Bäckström och Pelle Ullholm på RFSU reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det behövs inte längre hot eller våld för att någonting ska klassas som en våldtäkt, säger Sara Bäckström, förbundsjurist på RFSU.

Den som gör någonting sexuellt med någon som inte deltar frivilligt gör någonting olagligt. Sådana handlingar ska klassas som våldtäkt eller sexuellt övergrepp, beroende på vilken handling det är.

Olagligt att tvinga fram ”ja”

Samma sak gäller om gärningsmannen har tvingat fram ett frivilligt deltagande – ett ”ja” – genom till exempel hot eller våld. Man får inte heller utnyttja att någon är redlöst berusad.

– Den som sover kan självklart aldrig ge uttryck för ett frivilligt deltagande.

Passivitet är i princip inte ett tecken på att någon deltar frivilligt, förklarar Sara Bäckström.

– Sannolikheten är att den personen gått in i ett tillstånd som kallas för ”frozen fright”. Samtycke kan man inte ge på förhand.

Oaktsamhet straffbart

Med den nya lagen kan man också bli dömd om man är oaktsam. Det kan få betydelse om en åklagare har lyckats visa att en våldtäkt ägt rum, men inte kunnat visa att gärningsmannen hade uppsåt att begå en våldtäkt.

Då kan domstolen pröva om personen borde ha förstått att det var någonting fel i den situationen. Personen kan då få ett straff – även om hen hävdar att hen inte förstod. Det krävs grov oaktsamhet för att bli dömd. Brottsrubriceringarna heter oaktsam våldtäkt eller oaktsamt sexuellt övergrepp, beroende på handlingen som utförts.

”Tydlig koppling mellan maskulinitet och sexualbrott”

Att inte vara oaktsam i sexuella situationer borde vara lika självklart som att inte vara oaktsam när man kör bil, tycker Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

– Så diskutera gränser, kommunikation och ömsesidighet nu när det finns en lag som tar avstamp i det, säger han.

Särskilt viktigt är det att diskutera det här med unga killar och män, enligt Pelle Ullholm.

– Det finns en mycket tydlig koppling mellan maskulinitet och sexualbrott, men maskulinitet är alltid föränderligt. Så ta chansen och bjud in unga killar och män i det förändringsarbete vi behöver.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro