ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Samuel får inte jobba gratis – måste ha varit arbetslös i tre månader först

Karolina Skoglund · 12 Feb 2014
Uppdaterad 12 Feb 2014

Samuel Hjelm, 19, får inte praktisera på den plats han själv ordnat, trots att han inte får betalt. För att kunna få praktisera och samtidigt vara inskriven på Arbetsförmedlingen måste han ha varit arbetslös i tre månader först.

klar

Artikellänk är kopierad

19-åriga Samuel Hjelm hade varit arbetslös i en dryg månad. När han var inskriven på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna hände det inte särskilt mycket. Dessutom tilläts han inte söka en praktikplats via dem eftersom han inte varit arbetslös i tre månader. Så han tog saken i egna händer.

– Jag gick runt till lite olika butiker i ett köpcentrum och sa att jag var intresserad av praktik. Till slut fick jag napp på The Body Shop, säger han.

Samuel började då en obetald praktik och trivdes väldigt bra. Dessutom fick han både arbetslivserfarenhet och lärde sig mycket om branschen. När HR-chefen efter drygt två och en halv månad sade till Samuel att han av försäkringsskäl måste kontakta Arbetsförmedlingen och säga att han praktiserade där vändes allt upp och ned.

– Då visade det sig att jag inte får fortsätta praktisera, eftersom jag måste ha varit arbetslös i tre månader.

Regeringens svar: ”Praktik är ett verktyg”

Eftersom Samuel slutade skicka in papper till Arbetsförmedlingen i samband med att han fick sin praktikplats har dagarna dessutom nollställts, vilket innebär att han måste söka jobb i tre månader från och med nu innan har får återvända. Det gör honom förbannad.

– Inte nog med att det är väldigt svårt med att hitta arbete i Eskilstuna. Nu sätter Arbetsförmedlingen käppar i hjulet också. De ska ju hjälpa folk att få jobb, inte tvärtom.

Emma Ayyad, butikschef på The Body Shop i Tuna Park, hoppas på att få tillbaka Samuel.

– Han är jätteduktig och har potential till att lära sig jättemycket om säljyrket. Så jag hoppas att han får komma tillbaka. Jag förstår inte hur Arbetsförmedlingen jobbar. Det gynnar alla att han är här.  

Patrik Vikström, Arbetsförmedlingschef i Eskilstuna, menar att dessa typer av beslut tas individuellt och att man troligtvis ansett att Samuel kommer att lyckas med att få arbete även utan praktikplats.

– Det verkar som att han är väldigt nära ett arbetsliv när arbetsförmedlare gjort en sådan bedömning. Och då ska inte skattemedel för aktivitetsstöd användas, vilket krävs för att han ska täckas av vår försäkring, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro