ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sandhamn vill att turister betalar sopavgift

Josefin Svenberg · 12 Aug 2013
Uppdaterad 12 Aug 2013

Fem kronor per person för att stiga i land på Sandhamn. Det föreslår öns fastighetsägare att turisterna ska betala för att finansiera renhållningen.

klar

Artikellänk är kopierad

x 
  Lökholmen i Sandhamn.
x Lökholmen i Sandhamn.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Fler besökare på Sandhamn har även inneburit mer skräp.

Mängden sopor på skärgårdsorten har fördubblats sedan i fjol och nu vill privata mark- och fastighetsägare att räkningen betalas av turisterna, rapporterar DN.

– Vi vill ha en frivillig överenskommelse med trafikbolagen där de lägger på en avgift för alla resenärer till Sandhamn. Fem kronor vore lagom, säger Stellan Lindström, sekreterare i Sandhamns fastighetsägarförening, till tidningen.

Även Eknö hemman som äger stora delar av marken på Sandhamn står bakom idén om en landstigningsavgift för alla som åker till ön.

I dag får hemmanet betala ungefär 200 000-250 000 kronor per år för renhållningen, skriver DN.

Förslaget har ännu inte presenterats för rederiföretagen, men Stellan Lindström meddelar att man kommer att börja föra en diskussion i höst när förslaget har förankrats hos fastighetsägarföreningens medlemmar.

– Vi får titta på förslaget, men jag tycker att det låter tveksamt. Och att det skulle vara våra besökare som skräpar ner är jag inte säker på. Det kanske mer är det liv som man har på ön som sådant, säger Strömma Turism & Sjöfarts vd Jan Larsén till DN.

Enligt Naturvårdsverkets handläggare Per Nilsson kan det bli svårt att tvinga fram en avgift på juridisk väg om inte rederierna är intresserade av förslaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro