ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sandra, 24, blir mamma i maj: Letar desperat efter en bostad”

Linnea Bergman · 7 Jan 2018
Uppdaterad 7 Jan 2018
Sandra försöker hitta en mer stabil bostad i Stockholm innan hon får barn.

Sandra försöker hitta en mer stabil bostad i Stockholm innan hon får barn. Foto: Alamy/TT.


Sandra, 24, har fast jobb och har stått i Stockholms bostadskö sedan 2012. I maj blir hon mamma. Men hon har inte lyckats få en fast bostad. De säger att jag ska ta in på vandrarhem, men det går inte med ett litet barn,” säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Antal personer som köar för att få en hyresrätt i våra storstäder är rekordmånga, visar nya siffror som Metro kunnat berätta om. 596 000 personer står nu kö i Stockholm, 218 000 personer i Göteborg och 80 000 personer i Malmö.

En av dem som trots flera år i kö inte fått en bostad är Sandra, 24, i Stockholm.

Efter att Sandra flyttade till Stockholm som tonåring har hon i många år bott i en tvåa tillsammans med sin mamma, sin pojkvän och två katter. Boendesituationen tärde på relationerna.

– Det var hemskt. Det förstörde mycket i min och min mammas relation. Vi har fått bygga upp relationen igen efteråt, berättar hon.

Sandras mamma bytte i våras sin tvåa mot två ettor för att kunna hjälpa sin dotter.

Men ungefär samtidigt hamnade en av Sandras räkningar hos Kronofogden. När hon betalade räkningen var det för sent. Hon fick en betalningsanmärkning.

– Hela livet föll isär, berättar hon.

Hon kunde inte längre ta över den ena ettan. Sedan i höstas bor Sandra istället i andra hand. Ett boende som hon betalar 8 000 kronor i månaden för. Trots att hon har stått i bostadskön sedan 2012 har hon inte lyckats få ett förstahandskontrakt.

– Där jag bor nu är inte ett tryggt boende. Jag kan förlora det när som helst, säger hon.

Sandra efterfrågar fler hyreslägenheter som är öronmärkta för de grupper som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Nyligen var hon nära att få en lägenhet som var öronmärkt för personer i hennes ålder, men en person med mer kötid fick kontraktet.

– Unga personer har ingen chans i bostadskön mot dem som stått i 10-15 år. Samtidigt finns det en stor svart marknad. Tänk om alla de lägenheterna hamnade i bostadskön i stället. Det skulle lösa mycket, säger hon.

Hon tycker inte alltid att lägenheterna går till de personer som behöver dem mest.

– En del har 20-30 års ködagar. De bara väntar. Sedan tar de kanske en fyra i innerstan för att bo där en person, säger hon.

Nyligen fick Sandra reda på att hon var gravid och i maj blir hon mamma.

– Samtidigt har jag ingenstans att bo överhuvudtaget. Det är riktigt jobbigt, säger hon.

Tillvaron kretsar nu kring att försöka hitta ett mer varaktigt boende. Sandra har även försökt få hjälp av socialtjänsten, men fått beskedet att de inte kan kan göra någonting eftersom hon har ett fast jobb.

– Mitt jobb är min enda trygghet, men jag behöver fortfarande en bostad. De säger att jag ska bo på vandrarhem. Men det går inte med ett nyfött barn. Jag vet verkligen inte vad jag ska göra.

Fotnot: Sandra heter egentligen någonting annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro