ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sandra fick en stroke när hon var 24

Erik Paulsson Rönnbäck · 4 Okt 2015
Uppdaterad 5 Okt 2015
För tre år sedan fick Sandra Thörn en stroke. "Jag har fort­farande inte fått något svar på varför jag drabbades."

För tre år sedan fick Sandra Thörn en stroke. "Jag har fort­farande inte fått något svar på varför jag drabbades." Foto: Privat


Sandra, 27, känner sig bakfull dygnet runt efter en stroke för tre år sedan. Hon har fortfarande inte fått en förklaring till varför hon drabbades. "Mina läkare hade aldrig haft en så ung stroke­patient."

klar

Artikellänk är kopierad

Sandra Thörn, 27, i Uppsala var ute med hunden när ­någonting klickade till i hjärnan. Hon förlorade ­balansen, hade svårt att sätta den ena foten framför den andra och kunde inte längre fokusera blicken.

– Till slut tog jag tag i min hund, som är ganska stor, och hittade balansen i henne samtidigt som jag blundade. Sedan sa jag åt henne att vi måste gå hem på en gång.►LÄS MER: Stor studie: Långa arbetsdagar ökar risken för stroke

Läkarna hade svårt att förklara vad som hänt. ­Några dagar senare fick hon beskedet att fem blodproppar hade fastnat i hjärnans pulsådror och orsakat en stroke.

– Jag var 24 år, och mina läkare hade aldrig haft en så ung strokepatient tidigare. Det var ingen som kunde berätta för mig hur stor del av skadorna som var perma­nenta. Och jag har fort­farande inte fått något svar på varför jag drabbades.►LÄS MER: Mojje fick hjärtinfarkt direkt efter dansen

Sandra Thörn fick hjälp av en psykolog och en sjukgymnast. Träningen ledde till att hon fick tillbaka ­balansen och synförmågan och att hon kunde fortsätta att jobba som jurist på ­deltid. Men hon dras fort­farande med hjärntrötthet.

– Jag brukar beskriva det som att dygnet runt vara ­lite bakis och behöva gå upp fyra på morgonen för att åka till Arlanda och ta det snortidiga charter­planet med stökiga ungar överallt.►LÄS MER: Josefine, 25, fick stroke: "Det small till i nacken"

Trots det vill hon inte måla upp en för mörk bild av hur livet har blivit efter stroken.

– Det går att leva med, jag mår bra nu, och det finns bra vård. Det har varit skitjobbiga dagar, och jag har legat under täcket och bara ätit ostbågar, men det blir bra till slut. 

Hjärt-kärlsjukdom vanligaste dödsorsaken

Nästan 1,8 miljoner av Sveriges invånare som fortfarande lever har någon gång behandlats för en hjärt-kärlsjukdom sedan 1987, enligt Socialstyrelsens statistik som presenteras i dag i Hjärt-lungfondens årsrapport. Siffrorna innebär en ökning från 1,4 miljoner sedan förra årets rapport, och förklaras med ett nytt sätt att räkna.

– Fortfarande lever 1,8 miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom i Sverige, och det är den vanligaste dödsorsaken, säger Hjärt-lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung.

Enligt Hjärt-lungfonden finns en positiv trend där hjärt-kärldödligheten och hjärtinfarkterna minskar i Sverige, samtidigt som diabetesfallen blir vanligare.

– Vi har goda hälsoråd, vi vet hur man kan påverka kärlsjuklighet genom motion, rätt mat och att inte röka. Sedan måste vården fortsätta bli bättre genom forskningen, säger Kristina Sparreljung.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro