ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sandy avgör valet

Stefan Wikström · 30 Okt 2012
Uppdaterad 31 Okt 2012

Foto: AP Photo


Orkanen Sandy slog till i valprocessens mest kritiska skede. I dag är det svårt att säga exakt hur mycket ovädret kommer påverka utgången. Men en sak står klar: både Barack Obama och Mitt Romney har varit tvungna att ändra prioriteringar.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har pratat med Merrick Tabor, statsvetare på Stockholms universitet, angående de nya förutsättningarna.

Vilken är Obamas roll just nu?

– Valrörelsen är tillfälligt avbruten, och i och med att han är president är det hans ansvar att visa att han kan styra. Hittills är orkanen ett problem på delstatsnivå, så än är det oklart vilken roll den federala staten kommer att få.

Vilka negativa effekter kan orkanen ha för Obama?

– Det stora problemet skulle kunna bli att valdeltagandet sjunker. Som vanligt kommer de svaga grupperna i samhället drabbas hårdast, och bland dessa grupper finns det många som röstar på Obama. Ett annat problem är de stora ekonomiska kostnaderna som orkanen kommer orsaka. De kan förstärka bilden av den redan svåra ekonomiska situationen i USA

Hur borde Obama hantera situationen?

– Det är svårt att säga, man får se hur läget utvecklas de närmaste dagarna. Det viktiga är att visa att han är en stark ledare som har läget under kontroll. Demokraterna behöver inte oroa sig för att Obama gör bort sig; han är knappast känd för konstiga uttalanden.

Mitt Romney hade medvind innan orkanen slog till. Hur kommer avbrottet påverka hans chanser?

– Det är väldigt svårt att veta om någon av kandidaterna gynnas av avbrottet. Romney kan egentligen inte göra så mycket, han hamnar automatiskt lite i skuggan av Obama i ett sådant här läge. 

Hur borde Romney hantera situationen?

– Eftersom valet är så nära är det viktigt för honom att fortsätta synas. Samtidigt måste han hålla sig borta från angrepp på Obama tills dess att valrörelsen kommer i gång igen. Han måste visa att han är en kandidat som inte utnyttjar situationen till smutskastning, utan en som inser att sammanhållning är det viktigaste just nu.

I de republikanska primärvalen sade Romney att han ville skära ned på FEMA:s budget (Departementet för inrikes säkerhet). Kan det uttalandet slå tillbaka mot honom nu?

– Det återstår att se. Det verkar inte som att stormen kommer kräva alltför för stora federala insatser. Det kommer inte att bli som i Louisana (Katrinakatastrofen 2005, red. anm.). De flesta delstaterna som drabbas nu har relativt bra beredskap. Så FEMA kanske inte kommer att synas alltför mycket, vilket är bra för Romney.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro