ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sång hjälper människor att knyta sociala band

· 26 Dec 2015
Uppdaterad 26 Dec 2015
Julsånger kan både vara vackra och hjälpa människor att komma närmre varandra.

Julsånger kan både vara vackra och hjälpa människor att komma närmre varandra. Foto: TT/Mats Andersson


Ny forskning visar att sång är en bra isbrytare. Människor som sjunger tillsammans knyter därför an snabbare till varandra än personer som sysslar med andra tystare aktiviteter.

klar

Artikellänk är kopierad

Att uppleva saker tillsammans hjälper oss människor att knyta band till varandra. Men vilken typ av aktivitet vi utför spelar roll för hur snabbt vi knyter an till varandra visar en brittisk studie skriver CBC News.

Psykologer vid Oxfords Universitet har studerat personer som deltagit i kurser för vuxna och upptäckt att körsång är en isbrytare.

► LÄS MER: Startade kör för hemlösa – här sjunger de i Vita Huset

Försökspersonerna delades upp i tre grupper och fick delta i antingen körsång, kreativt skrivande eller hantverk och studerades sedan av psykologerna under sju månader. Samtliga deltagare fick fylla innan och efter experimentet fylla i en enkät om hur nära de kände att de var med sina kurskamrater.

Efter de sju månaderna kunde psykologerna se att deltagarna var lika nära sina kurskamrater oavsett aktivitet. Men något som förvånade psykologerna var hur snabbt deltagarna som sysslat med kör knutit an till varandra.

– Det här är det första beviset på att sång har en isbrytareffekt som bidrar till att snabb sammanhållning mellan individer som inte känner varandra, säger Jacques Launay och hans medarbetare i   rapporten.

► LÄS MER: Sjukhuskör vann över Justin Bieber

Forskare ska nu ta reda på om hjärtslag och andning synkroniseras när människor sjunger tillsammans och om det är en bidragande orsak till känslan av gemenskap.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro