ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sänkt EU-ränta kan ge dig billigare bolån

TT · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013
Sänkt EU-ränta kan ge dig billigare bolån

Sänkt EU-ränta kan ge dig billigare bolån Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Den europeiska centralbanken (ECB) sänkte den viktigaste styrräntan vid dagens rådsmöte, från 0,5 procent till 0,25 procent. Nu tror experter att svenska banker kan följa efter.

Sänkningen var oväntad och kommer sedan marknaden överraskats av en inflation i eurozonen på 0,7 procent i årstakt i oktober, den lägsta nivån på nästan fyra år.

ECB:s inflationsmål ligger på strax under 2 procent.

En svag detaljhandelssiffra för september föregick också räntebeskedet.

Svenska marknadsräntor föll rejält efter ECB-sänkningen.

Räntan på en tvåårig svensk statsobligation rasade från 1,04 till under 0,98 procent, medan räntan på tioårsobligationen föll från nästan 2,40 till 2,35 procent.

I och med ECB:s räntesänkning ökar nu räntegapet ytterligare mot den svenska styrräntan, vilket stärker kronan. Det kommer i sin tur få alla inom företrädesvis exportindustrin att skrika i högan sky — att nu måste Riksbanken också sänka för att kronan inte ska stärkas ytterligare. Men Kopelman tror inte att Riksbanken kommer att vika sig för den pressen.

Pär Magnusson, nordisk chefsanalytiker på den brittiska storbanken RBS, tror att Riksbanken redan i december kan komma att följa ECB och sänka reporäntan.

Enligt Magnusson, som hänvisar till veckans protokoll från Riksbanken, räknar majoriteten i bankens direktion i sina prognoser med att skillnaden i styrränta gentemot eurozonen och USA inte ökar.

– Nu när ECB sänker räntan ökar det ju trycket på Riksbanken. Dels då kronan kan komma att förstärkas. Sedan sänder det en signal om att det ser riktigt allvarligt ut, att man måste göra något åt de väldigt låga inflationssiffrorna i Europa.

När kan Riksbankens sänkning komma?

– Jag tror det hänger mycket på tredje kvartalets BNP-siffror, som kommer i början av december.

Magnusson befarar att även denna ska bli negativ, vilket skulle innebära två kvartal i rad med krympande BNP — det vill säga teknisk recession.

– Två kvartal med negativ BNP, väldigt låg inflation och så har omvärlden sänkt räntan. Då tycker jag att det finns en ganska stor sannolikhet att Riksbanken kan slå till med en sänkning i december.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro