ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sänkt moms gav fler jobb – men inte billigare mat

TT · 7 Jan 2013
Uppdaterad 7 Jan 2013
Sänkt moms gav fler jobb – men inte billigare mat

Sänkt moms gav fler jobb – men inte billigare mat


Sänkningen av restaurangmomsen har lett till fler jobb i branschen, visar nya siffror. Men det har inte blivit billigare att äta ute.

klar

Artikellänk är kopierad

Halveringen av restaurangmomsen har fått kritik från flera håll. Finanspolitiska rådet har kallat den ett bra nschstöd, och EU-kommissionen har ifrågasatt hur effektiv sänkningen är för att skapa fler jobb. 

Men en undersökning som TT låtit Statistiska centralbyrån (SCB) genomföra visar att antalet anställda var nästan 5 000 fler under tredje kvartalet 2012 jämfört med samma kvartal 2011. Omsättningen i branschen har ökat med 4,8 miljarder kronor till 52,1 miljarder under fjolårets tre första kvartal jämfört med motsvarande period 2011, före sänkningen.

– Vi har sett en stark uppgång i efterfrågan, särskilt med tanke på att ekonomin i allmänhet har utvecklats svagt, säger Björn Arnek, chefsekonom på branschorganisationen Visita.

Wilhelm Vintilescu är vd för kedjan O’Learys med 60 restauranger i Sverige och närmare 1 700 anställda. 2012 öppnade O’Learys tio nya restauranger.

– Våra franchisetagare känner starkt stöd av momssänkningen. De flesta nyanställer, både på heltid och deltid, säger Vintilescu.

Visita var tidigt i år ute och sade att momssänkningen lett till fler jobb. Men Hotell- och restaurangfacket ser motsatt utveckling. A-kasseavgiften höjdes i våras eftersom antalet arbetslösa ökar. I dagsläget är 9 procent av fackets medlemmar arbetslösa på heltid.

– Den ökade sysselsättningen syns inte i arbetslöshetsstatistiken, säger Ella Niia, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

För konsumenterna märks däremot momssänkningen inte lika mycket. Maten har nämligen inte blivit billigare.

Den senaste mätningen från SCB visar att restaurangpriserna var oförändrade i november jämfört med samma månad förra året.

Men Visita menar att priserna skulle ha stigit om det inte vore för sänkningen.

– Vår bedömning är att priserna ligger tre procent under vad de skulle ha gjort annars. Men vi ser också att många valt att anställa i stället för att sänka priserna.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro