ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sänkt moms kan ge 15 000 krogjobb

Tomas Lundin · 1 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
– Luncher är ju generellt ganska prisvärt men det är klart, skulle priserna sjunka skulle vi nog äta ute oftare, säger Charlotte Wandt och Ivan Bernholm.

– Luncher är ju generellt ganska prisvärt men det är klart, skulle priserna sjunka skulle vi nog äta ute oftare, säger Charlotte Wandt och Ivan Bernholm. Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

Just nu ser läget bra ut för dig som vill jobba på restaurang. En sänkt moms väntas ge personalbrist.

Det blev en bra sommar för landets hotell och restauranger och trenden fortsätter nu när turisterna åkt hem.

I sin senaste mätning ger Konjunkturinstitutet högsta betyg till framtiden för hotell- och restaurangbranschen. – Restaurangföretagen har inte varit så här positiva sedan mätningarna började, säger Björn Arnek, ekonom på Sveriges Hotell & Restaurangföretag.

Trenden går mot att vi äter ute oftare i stället för att laga mat, det kan bidra till att livsmedelsbranschen får bottenbetyg i samma mätning.

En halvering av restaurangmomsen väntas elda på efterfrågan på personal ytterligare. Branschen räknar med att en sänkt moms från 25 till 12 procent kommer att ge lägre krogpriser och 15 000 nya jobb, många på instegsnivå.– Den största gruppen i branschen är restaurangbiträden och många kan börja jobba utan någon utbildning och erfarenhet, säger Björn Arnek.

Hur ska ni se till att moms­pengarna inte bara hamnar i restaurangägarnas ficka?– Det är få restaurangägare som skär guld med täljkniv. De flesta behöver allt stöd de kan få för att gå runt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro