ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sänkt moms men maten är lika dyr

Kristoffer Rengfors Edvin Gepertz Marcus Karlsson · 3 Jan 2012
Uppdaterad 3 Jan 2012
Emma Nygren, 23, och Pelle Aldestam, 31, beställer lunch av Irina Kostina på Kvarnen i Stockholm. En av få restauranger som valt att sänka matpriserna med den nya momssatsen. – Jag såg informationen på dörren att de skulle sänka priset men har inte tänkt så mycket på det, det kommer inte att få mig att gå ut och äta oftare, säger Emma Nygren.

Emma Nygren, 23, och Pelle Aldestam, 31, beställer lunch av Irina Kostina på Kvarnen i Stockholm. En av få restauranger som valt att sänka matpriserna med den nya momssatsen. – Jag såg informationen på dörren att de skulle sänka priset men har inte tänkt så mycket på det, det kommer inte att få mig att gå ut och äta oftare, säger Emma Nygren. Foto: Maria Lilja


Restaurangmomsen sänktes från 25 till 16 procent på nyårsdagen. Men Metros jämförelse visar att bara 3 av 30 restauranger har sänkt matpriserna.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid nyår sänktes restaurangmomsen från 25 till 12 procent. Men någon vidare prissänkning för kunderna verkar det inte bli. Av 30 restauranger vars menyer Metro jämfört ­före och efter nyår har endast tre sänkt priserna. De allra flesta låter i stället momslättnaden gå till att anställa mer personal, ställa in framtida prishöjningar eller att öka företagets vinst.  – Vi har valt att investera de extra pengarna i att förbättra de anställdas ­situation, bland annat ­genom högre löner och kollektivavtal, säger Lotta Cewers, personalansvarig på Tusen&2, i Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors Edvin Gepertz Marcus Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro