ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sanna, 24, om att plugga på folkhögskola: Inget man vill lämna i första taget

Anna Thanner · 12 Dec 2016
Uppdaterad 3 Feb 2017
Det är lätt att få arbetsro och fokusera på sina egna intressen på folkhögskola menar Sanna Carlsson, som läser filmlinjen på Fridhems folkhögskola.

Det är lätt att få arbetsro och fokusera på sina egna intressen på folkhögskola menar Sanna Carlsson, som läser filmlinjen på Fridhems folkhögskola. Foto: Stina Thanner


Hur är det att gå på folkhögskola och att bo på internat? Hur är stämningen och vad saknar man? Sanna Carlson, 24, delar med sig av sina erfarenheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Den första folkhögskolan startades 1844 i Danmark, inspirerad av engelska internatskolor. Till en början låg alla folkhögskolor ute på landsbygden och var i första hand till för att bilda befolkningen där. I dag finns det drygt 150 folkhögskolor i Sverige och många av dem är fortfarande belägna utanför storstäderna.

Sanna Carlson flyttade från Göteborg till Fridhems folkhögskola i Svalöv för att komma ett steg närmare sitt drömyrke – filmklippare. Där har hon nu läst filmlinjen och bott på skolans internat i drygt ett år. Sanna berättar om de starka banden mellan eleverna.

-Känslan av att verkligen höra ihop tror jag är unik för en miljö som den här. Man kommer väldigt nära varandra när man både studerar och bor ihop. Men vi är också bra på att respektera varandras egentid, säger Sanna Carlson.

Hon tycker att det som är mest positivt med internat är det engagemang som uppstår. Har man valt att leva på skolan är man i regel dedikerad studierna. Det finns dessutom tillgång till all utrustning – som kameror och klipprum – och allt studiematerial, dygnet runt.

-Det är lättare att få arbetsro och att verkligen fördjupa sig i sitt intresse när det inte finns lika mycket annat som lockar, säger Sanna, som rekommenderar de som funderar på att söka till folkhögskola att göra det.

-Jag tror att det passar den som känner att hen är redo att satsa på sig själv och på vad den vill göra. Se det som en investering i dig själv där du kan få en nystart, testa på något du tycker verkar roligt eller förbereda dig för en annan utbildning, säger hon.

LÄS MER
7 appar som maxar dina studier

Men visst saknas en del saker, som det alltid gör om man flyttar. För Sanna Carlson är det framförallt vardagsgrejer, som att kunna välja bland en storstads utbud av kultur och caféer. När behovet efter lite större gator växer är hon glad att Malmö bara ligger en fyrtiofem minuter bort. Men hon tycker inte att man ska vara orolig inför att välja att bo på folkhögskola om det finns möjlighet till det.

-Jag har mycket kontakt med vänner över sociala medier vilket fungerar jättebra. Dessutom har man som student på folkhögskola lov, precis som i grundskolan, vilket ju är flera gånger per termin.

-Om jag får sammanfatta och beskriva hur det är att gå på folkhögskola med tre ord säger jag trygghet, engagemang och nya vänner. Det är inget man vill lämna i första taget, avslutar Sanna.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Thanner
Anna Thanner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro