ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sanna lär sig spanska och praktiserar som journalist i Ecuador

metro · 21 Dec 2012
Uppdaterad 21 Dec 2012

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Efter att jag läst media och kommunikation vid Örebro universitet, pluggat spanska upptill och jobbat i Spanien var jag sugen på att ta det ett steg längre. Jag ville ut i världen. Jag fick reda på att man kunde läsa spanska i Ecuador, när jag även fick möjlighet göra min praktik på en lokaldagstidning i Ibarra bestämde jag mig. I höst bor jag i Quito. Min spanska utvecklas och samtidigt får jag uppleva en annorlunda journalistisk vardag. 

Hemmagjord fruktsallad i parken – Parkerna i Quito är oaser i storstadens avgasdimma men de är sällan lugna och stilla. Ett ständigt plingande och ringande hörs från fruktstånden som indiangummorna rullar fram och tillbaka. De säljer tropisk fruktsallad i höga plastglas för några få cent, och de är otroligt populära. Frukten smakar solmoget och läskande i höstsolen och funkar perfekt som mellanmål eller picknick i parken.Höga berg och heta källor – Min första lediga helg passade en vän och jag på att åka till Baños, en liten pittoresk by strax söder om Quito som är känd för sina varma källor och vandringsleder i de lummiga bergen. Vattnet sägs vara heligt och hälsosamt och lindrar skönt dina ömma vader efter en lång vandringstur. Ur vulkanen Thungarahuas forsade skållhett vatten ner i bassängerna där vi låg. Det var en häftig upplevelse att flyta runt i det varma vattnet, titta upp på de höga bergen som nästan nuddade stjärnhimlen och veta att vi varit där på toppen och vänt tidigare under dagen.

Indiankvinnor säljer lokal choklad – På söndagsmorgnarna hålls den stora indianmarknaden. Då strömmar män och kvinnor, stora som små, ner till huvudstaden i sina folkdräkter för att sälja sina hantverk. Allt från ponchos av lamaull och broderade väskor, till smycken av färgglada pärlor. Om man har tur finns det choklad av rena ecuadorianska Arriba-bönor. Stämningen på marknaden är glad och festlig, det är fascinerande att se Quechua kulturen från bergsbyarna runtomkring som möter storstadspulsen.Mitten av jordklotet – Quito ligger nästan mitt på jordklotet, en bit utanför staden ligger monumentet Mitad del Mundo. Ett populärt turistmål som markerar den osynliga linjen där ekvatorn går. Självklart passade jag på att stå med en fot på varsin sida av jordklotet, det var en häftig upplevelse. Att veta att det var exakt lika långt till båda polerna därifrån gjorde att jag kände mig väldigt liten.

Fyra årstider på en dag – Det sägs att man kan uppleva fyra årstider på en och samma dag i Quito. På grund av den höga höjden och bergen som omringar staden skiftar vädret snabbt och oberäkneligt. Även om jag bara ska gå till skolan på morgonen, gör jag säkrast i att planera väl och tar med både mitt paraply, en extra tröja och solkräm. Det gäller att alltid vara redo för gassande sol, hällande regn och fallande hagel. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro