ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sanningen om Bergsjön – inte som många tror

Christina Blom · 11 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Kanis Yalda och Daryam Kazymyrova trivs i Bergsjön och deras kompisar från Majorna också. – Det är framför allt vuxna som har fel bild av Bergsjön, säger Daryuam. 

Kanis Yalda och Daryam Kazymyrova trivs i Bergsjön och deras kompisar från Majorna också. – Det är framför allt vuxna som har fel bild av Bergsjön, säger Daryuam. 


klar

Artikellänk är kopierad

Birgitta Ahlman Lindén jobbar på gården Galaxen i Bergsjön.
Birgitta Ahlman Lindén jobbar på gården Galaxen i Bergsjön.

Förknippar du Bergsjön med vapen och våld? Då bor du antagligen inte i Bergsjön. Brottsstatistiken och de boende säger samma sak – bilden av förorten stämmer inte.Det är i Centrum de flesta våldsbrott sker. Inte i Berg­sjön. – Det är farligare att gå längs Avenyn en lördagskväll än att gå i Bergsjön, säger Lena Rundstedt, närpolischef i Bergsjön och Kortedala.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet är antalet anmälda vålds­brott nästan dubbelt så många i centrum jämfört med i Bergsjön. Vapenbrott är fyra gånger så vanligt i centrum. – Namnet Bergsjön är sy­n­onymt med något som inte stämmer. Folk tror att det är livsfarligt här men så är det inte. Visst finns det problem, men det finns det i alla segregerade stadsdelar, säger Lena Rundstedt. 

Närpolischefen får medhåll av de boende. Birgitta Ahlman Lindén har bott i Bergsjön sedan 70-talet och jobbat på gården Galaxen lika länge. Hon älskar sin stadsdel och vet att ryktet om Bergsjön är långt ifrån den verklighet hon möter. – Här är lugnt och tryggt och nästan ingen förstörelse. Jag är ofta ute med hundarna, både tidigt och sent, men jag är aldrig rädd.

Hon tror att många människor har en bild av ­Berg­­sjön utan att själva ha varit där. – Det finns inte så många ar­betstillfällen här så få har en anledning att åka hit. Det är sällan folk passerar genom Bergsjön och det är synd.

Kanis Yalda, 15, och Daryam Kazymyrova, 14, har båda bott i Bergsjön i några år. Och de vill inte bo någon annanstans. – Mina föräldrar vill flytta härifrån men jag vill helst bo här. Här finns allt man behöver och bra ställen att vara på. Det är en bra stadsdel för ungdomar, säger Kanis Yalda. – Vi har kompisar från Majorna och Frölunda som kommer hit för att vara på våra fritidsgårdar, det är framför allt vuxna som har fel bild av Bergsjön. Men jag vill bo kvar här även när jag blir äldre, säger Daryam Kazymyrova.

klar

Artikellänk är kopierad

Christina Blom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro