ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sant eller falskt: 9 vanliga påståenden om alkohol

carl-fredrik eriksson · 10 Okt 2016
Uppdaterad 27 Maj 2019
Nio vanliga påståenden - vad är sant och vad är falskt? 

Nio vanliga påståenden - vad är sant och vad är falskt?  Foto: Alamy/IBL


Det florerar många påståenden om alkohol där sanningshalten kan ifrågasättas. Martin Stafström, biträdande forskare på Lunds universitet, reder ut vad som är sant och vad som är falskt.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Stafström är biträdande forskare vid Socialmedicin och global hälsa på Lunds universitet och har bland annat doktorerat om ett alkohol- och drogförebyggande arbete i Trelleborg.

Här hjälper han oss att klargöra vilka vanliga påståenden om alkohol som är sanna och vilka som är falska.

1. ”Om du dricker varannat glas vatten så får du en mildare bakfylla.”

SANT. Det stämmer på sätt och vis. När du dricker alkohol så är det inte mycket toxiska effekter till en början, utan du triggar dopaminsystemet som ger dig en vällustkänsla. När du kombinerar med vatten så spär du ut alkoholen samtidigt som du inte konsumerar lika mycket. Men det handlar främst om hur mycket du dricker. Om du dricker ett helrör kombinerat med vatten så spelar det inte så stor roll, du kommer fortfarande ha för höga koncentrationer.

2. ”Alkohol ökar din kreativitet.”

FALSKT. Det finns egentligen ingenting som tyder på det och det beror också på vad man menar med kreativitet. Alkohol sänker impulskontrollen vilket gör att vi genomför saker som vi i vanliga fall aldrig hade gjort. Så när den går ner så skulle man kunna hävda att man blir mer kreativ. Men du får inte idéer bara för att du är full, utan den idén har du förmodligen haft tidigare men då har du barriärer som stoppar dig.

3. ”Återställare hjälper mot bakfylla.”

SANT. Det som uppstår dagen efter när du mår dåligt är att kroppen inte får något som triggar dopaminet, så om du triggar det när du mår dåligt, genom att till exempel dricka alkohol, så mår du ju bättre. Man får kroppen att känna sig gladare än vad den egentligen är.

►LÄS MER: Här är 6 myter om träning

4. ”Lite alkohol varje dag är bra för dig.”

SANT. Det stämmer, men det ska alltid vara lite. Om man tittar på studierna som har gjorts så är det de som dricker minst men ändå dricker som dör senare än de som inte dricker alls. Och de dör senare än de som dricker lite mer. Anledningen är att alkohol är blodförtunnande så risken för till exempel proppar minskar om du dricker alkohol varje dag. Det spelar dock ingen roll vilken typ av alkoholdryck det är, utan det är själva alkoholen som är blodförtunnande. Den första studien som visade att ett glas vin varje dag är bra för oss var finansierad av vinproducenter i Bordeaux.

5. ”Man får mer huvudvärk av vin än andra alkoholdrycker.”

FALSKT. Jag tror egentligen inte att vin ger mer huvudvärk än öl, men jämfört med öl så är det högre koncentration. Om du vanligtvis dricker tre liter öl på fem timmar, och på samma tid så dricker du två liter vin så har du ju fått i dig mer alkohol. Men jag känner inte till någon studie som har tittat på det.

6. ”Du blir varm av alkohol.”

FALSKT. Jag tror inte folk känner att det blir varmare, utan snarare att de inte känner någonting. Kroppstemperaturen får ingen större förändring, men dricker du alkohol när du fryser så får du den effekten att alkohol stänger av nervsystemet ju mer du dricker. Känslan av kyla försvinner mer och mer. Men energiåtgången i kroppen ökar eftersom den måste behandla alkoholen, och sen är det så att när starkare alkoholdrycker kommer i kontakt med blodet så får du en kemisk reaktion och en känsla av att det är varmt.

►LÄS MER: 16 saker alla tror – men som inte stämmer

7. ”Du blir mer berusad av mousserande viner.”

FALSKT. Jag tror det är ganska mycket en social fråga. Det vill säga att det oftast används vid upprymda tillfällen då du redan är glad och uppåt. Det är den typen av känslor som alkoholen genererar i början när det triggar dopaminsystemet. Jag tror inte det handlar om att alkoholen kommer snabbare till hjärnan.

8. ”Du blir full snabbare på en tom mage.”

SANT. Absolut. Det är precis som med vartannat vatten. Har du en tom mage så har du lägre koncentration av vatten i kroppen.

9. ”Du kan bli röd i ansiktet av alkohol.”

SANT. Det är inte alla som blir det men alkohol är som sagt blodförtunnande. Dricker du för mycket så tar så kapillärerna lite stryk och då kan du få lite rödflammighet och nästan blånader i ansiktet.

►LÄS MER: Experterna slår hål på 6 myter om invandring i Sverige

klar

Artikellänk är kopierad

carl-fredrik eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro