ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säpo efter Berlinattacken: Höjer inte hotbilden i Sverige

Natalie Demirian · 20 Dec 2016
Uppdaterad 20 Dec 2016
Nina Odermalm Schei, presschef på Säpo och Anders Ygeman, inrikesminister (S).

Nina Odermalm Schei, presschef på Säpo och Anders Ygeman, inrikesminister (S). Foto: TT/Säpo


Minst 12 personer har omkommit och 48 skadades när en lastbil körde in i en folksamling på en julmarknad i centrala Berlin på måndagskvällen. Vi följer utvecklingen där, men det som har hänt innebär inte att vi höjer hotbilden i Sverige”, säger Nina Odermalm Schei, presschef på Säkerhetspolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var sex år sedan, den 11 december 2010, som en självmordsbombare utlöste explosioner mitt i julruschen i Stockholm. På måndagskvällen körde en lastbil rakt in i en folksamling på en julmarknad i Berlin.

Sverige ligger på en trea på en femgradigskala vad gäller hotnivån mot Sverige.

– Det har vi haft sedan den 1 oktober 2010, förutom en kort period för ett år sedan när vi höjde till en fyra, säger Nina Odermalm Schei, presschef på Säkerhetspolisen.

Hon säger att höjningen från en tre till en fyra under november 2015 till mars 2016 inte handlade om ett omedelbart hot.

– Den höjningen baserades då på underrättelseuppgifter från vissa miljöer i Sverige.

En trea på hotnivåskalan betyder att det är ett förhöjt hot, och det har det varit länge i Sverige.

– Det som har hänt i Tyskland är fruktansvärt och säkerhetspolisen följer utvecklingen där. I nuläget så innebär det som har hänt inte att vi höjer hotbilden i Sverige, utan vi ligger kvar på en trea.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger till TT att han inte tycker att man ska vara rädd för att besöka julmarknader i Sverige.

quotation startVi kan inte låta hot, hat eller attentat förändra vårt levnadssätt.quotation end

Ygeman uppger för TT att svenska myndigheter står i kontakt med tysk polis och säkerhetspolis efter det förmodade terrordådet i Berlin och betonar också att det ännu inte framkommit något som förändrar hotbilden mot Sverige.

– I detta läge finns ingen anledning att förändra sitt beteende eller bli rädd eller orolig för det som hänt i Tyskland, säger han.

Julmarknader i Europa har pekats ut som potentiella terrormål av bland annat amerikanska utrikesdepartementet.

På frågan om man bör tänka efter innan man går på julmarknad svarar Ygeman:

– Jag tror att vi måste fortsätta att leva våra liv efter hur vi önskar och inte låta hot, hat eller attentat förändra vårt levnadssätt. Då har vi redan börjat ge terroristerna en riktig delseger.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro