ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säpo följer utvecklingen efter bomberna i Boston

Gustaf Eriksson · 16 Apr 2013
Uppdaterad 16 Apr 2013

Foto: Scanpix


Dåd som det som skakar Boston kan inträffa i Sverige också, enligt terrorexperter. Säkerhetspolisen följer utvecklingen, men höjer i nuläget inte säkerhetsnivån. – Det går inte att gardera sig mot alla hot, säker forskaren Magnus Ranstorp.

klar

Artikellänk är kopierad

Minst tre människor, däribland en 8-årig pojke, miste livet när två bomber detonerade under maratonloppet i Boston på måndagskvällen, svensk tid. Över 100 personer skadades. Explosionerna är de första terrordåden som krävt dödsoffer på allmän plats i USA sedan 11 september 2011. 

Spekulationer i USA, som hittills varit försiktiga, talar om att islamistiska terrorister eller inhemska högerextremister kan ligga bakom. Men Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, säger till TT att han tror att gärningsmannen är ensam.

68 svenska löpare var anmälda till loppet. Ännu finns inga uppgifter om att någon av dem skadats. Säkerhetspolisen och Nationellt centrum för terrorhotbedömning följer utvecklingen, men hotnivån i Sverige har inte höjts efter händelserna.

"NTC bedömer inte att det inträffade påverkar hotnivån mot Sveirge, som ligger kvar oförändrad på en förhöjd nivå sedan oktober 2010", skriver Säpo i en kommentar till metro.se.

Terrorexperten Magnus Ranstorp tycker inte att det som hänt i Boston gör att det finns anledning för oro i Sverige.  – Säpo har bra koll på möjliga hot och följer möjliga planer och misstänkta individer i samråd med andra säkerhetstjänster, framförallt i väst, säger han. 

Men liknande dåd kan inträffa även här. – Vi lever i en värld som är komplex och det finns många typer av hot. Det går inte att gardera sig mot alla typer av eventualiteter och hot. 

Risken för att ett evenemang blir utsatt för ett terrordåd ökar ju fler människor som deltar och ju större den mediala uppmärksamheten är, enligt Ranstorp. – Men det är inte bara sådana faktorer som styr. Det är också farligt att utgå från att nästa dåd kommer se ut som detta, säger han. 

På söndag genomförs London Marathon. Bostonbomberna får polisen att höja säkerheten. Den 1 juni går Stockholm Marathon av stapeln. David Fridell, kommunikationschef för loppet, reagareade med bestörtning när han fick höra om bomberna.  – Jag är chockad. Oavsett om det händer vid ett maraton eller något annat arrangemang så är det fruktansvärt.

I nuläget är det oklart om säkerheten kommer att höjas vid loppet.  – Vi har ett säkerhetsmöte inplanerat med myndigheterna och andra inblandade, där ska vi diskutera det som hänt.

Ett av de största arrangemangen i Sverige är år är Eurovision Song Contest i Malmö. Även där kan Bostonbomberna komma att påverka säkerhetsarbetet. – Vi har ett säkerhetskoncept som vi anpassar efter hotbilden. Det är polisen som gör hotbedömningen som styr vårt arbete. I nuläget vet vi för lite om vad som hänt för att säga hur detta kommer påverka oss, säger Per-Erik Ebbeståhl, trygghets- och säkerhetsdirektör i Malmö stad.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro