ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säpo höjer terrorhotnivån – jagar misstänkt terrorist

Johan Wikén/TT · 18 Nov 2015
Uppdaterad 19 Nov 2015
Säkerhetspolischef Anders Thornberg höjer terrorhotnivån.

Säkerhetspolischef Anders Thornberg höjer terrorhotnivån. Foto: TT


Säpo ser en förhöjd hotbild mot Sverige och höjer terrorhotnivån till en fyra – vilket är den näst högsta hotnivån. "En man är anhållen i sin frånvaro", säger säkerhetspolischefen Anders Thornberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, vid Riksenheten för säkerhetsmål, har inlett en förundersökning om förberedelse till terrorbrott. I ett pressmeddelande skriver Säpo så här:

"Ett av skälen till höjningen är att Säkerhetspolisen har tagit emot konkret information och gjort bedömningen att vi måste agera inom ramen för vårt kontraterrorarbete".

– En man är anhållen i sin frånvaro, säger säkerhetspolischef Anders Thornberg vid en presskonferens.

LÄS MER: Skärpta terror- och vapenlagar kan inte vänta till 2017

Mannen som är anhållen i sin frånvaro söks intensivt och ska gripas, enligt Säpochefen.  Han vill inte svara på om mannen är svensk medborgare.

Det finns i nuläget inga kända kopplingar till terrordåden i Frankrike, enligt säkerhetspolischef Anders Thornberg.

Han säger också att det inte finns någon anledning till oro för allmänheten. 

– Men en viss vaksamhet ska man ha, säger Anders Thornberg.

Beslutet att höja hotnivån baseras på underlag från Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT. De ansvarar för att ta fram hotbildsbedömningar för Sverige.

"Polisen ökar idag sin närvaro på strategiska och publika platser samt bistår säkerhetspolisen, SÄPO, i en förundersökning om förberedelse till terroristbrott", skriver polisen på sin webbsida.

Men det är hemligt vilka objekt som kommer att övervakas.

– Det går vi inte ut med. Av säkerhetsskäl kan vi inte säga mer än att det är strategiska byggnader, och som exempel säger vi ambassader, säger Petter Liljeblad, pressekreterare hos polisen centralt, till TT.

LÄS MER: Anonymous fortsätter kriget – hänger ut IS-rekryterare

Mannen som jagas ska vara i 25-årsåldern och ha någon form av koppling till Sverige, enligt uppgifter till SVT. Mannen ska vara en hemvändare som varit i Syrien och deltagit i strider, enligt källor till Aftonbladet.

Poliser i yttre tjänst har på tisdagskvällen fått en bild på den misstänkte mannen och nationella insatsstyrkan är i beredskap.

Men Säpo uppger att det inte finns några planer på att gå ut med namn och bild för allmänheten.

Stockholmarna kommer under dagen att se fler poliser än vanligt på gatorna och runt vissa strategiska objekt. Men vilka de är vill presstalesmannen Kjell Lindgren inte berätta.

– Vi gör bedömningar över tid och försöker finnas på de platser där det finns ett behov. Just nu har vi ett par objekt i centrala Stockholm, men det finns även platser ute i länet där vi har tillsyn och övervakning på olika sätt.

– Jag hoppas att allmänheten kommer att märka det här för insatsen är också trygghetsskapande. Man ska kunna träffa en polis och ställa frågor om hur man ska bete sig eller berätta om man har sett något av vikt. Jag tror att det finns ett sådant behov och det ska vi försöka tillfredsställa.

Den höjda beredskapen kommer att öka kostnaderna för Stockholmspolisen.

– Vi har förmånen att kunna flytta arbetstider i rätt stor omfattning, men det är uppenbart att det kommer att kosta mertid. Hur stor den kostnaden kommer att bli är omöjligt att säga.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro