ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säpo: Hot och våld mot sd ökar

TT · 16 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hot och våld mot sverigedemokrater har ökat sedan partiet gick starkt framåt i riksdagsvalet 2006, enligt Säpo.– Sverigedemokraterna är det parti som under det senaste året varit i särklass mest utsatt - de är en prioriterad måltavla för de autonoma grupperna, säger Karin Lönnheden, chefsanalytiker på Säkerhetspolisen (Säpo). Inom loppet av en vecka har fyra aktioner mot enskilda sverigedemokrater ägt rum. Tre har misshandlats och en fått sin fasad nedklottrad med förtäckta hot. I flera fall misstänks nätverket Antifascistisk aktion (AFA) ligga bakom dåden.

De autonoma grupperna har ändrat strategi, enligt Säpo.– I deras ögon kan man få ett tydligare resultat om man agerar mot enskilda personer. Vi ser väldigt tydligt att man gått från stora demonstrationer till mindre aktioner, säger Karin Lönnheden. Har hotatsMartin Kinnunen, förbundsordförande för Sverigedemokratisk ungdom, tror att en vänsterextrem grupp ligger bakom onsdagens händelse då hans sambo överfölls i hemmet. Tre veckor tidigare, den 27 juli, fick han ett mejl som innehöll förtäckta hot. Avsändaren skriver bland annat att Kinnunen ska "hälsa AFA" när dessa hälsar på honom. I mejlet anges också hans hemadress liksom en beskrivning av huset. "Om du tycker det blir för jobbigt, så kan du alltid lämna dina politiska uppdrag, det finns alltid en möjlighet till detta", skriver avsändaren.Kinnunens sambo har tagit mycket illa vid sig av händelsen.– Jag kan inte äta och jag kan inte sova. Det känns som att jag ska bryta ihop hela tiden, säger hon. Säpo inte inkopplatKarin Lönnheden vill inte spekulera i om överfallet har politiska förtecken eller vem som kan tänkas ligga bakom.– Det finns åtminstone två grupper som tidigare tagit på sig ansvaret för aktioner mot Sverigedemokraterna. Det är Antifascistisk aktion och Revolutionära fronten, säger hon. Färre än hundra personer tillhör den mest militanta kärnan i de vänsterextrema grupperna, enligt Säpo. Det rör sig om personer som är redo att bruka våld mot sina meningsmotståndare.– Jag vill inte spekulera i huruvida det här fallet har koppling till den autonoma miljön. Men de grupperna har tidigare agerat mot politiska motståndare med skadegörelse och sökt upp dem i deras bostad. Säpo är inte formellt inkopplade i utredningen.– Om det skulle utveckla sig så att det är frågan om politiskt våld eller hot om politiskt våld så kommer vi att bidra med våra expertkunskaper som vi har om de här kretsarna, säger myndighetens informationsdirektör Anders Thornberg. 

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro