ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säpo jagar hackare för attack mot regeringen.se

David Baas · 5 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringens hemsida lamslogs i helgen. Attacken började med uppmaningar på chattsidor. Jakten på dem som ligger bakom de senaste dagarnas nätattacker trappas upp. Nu ska Säpo utreda attacken som lamslog regeringens sajt i helgen.

– Vi har fått in en polisanmälan från regeringskansliet om deras webbsajt. Vi kommer att utreda om det eventuellt varit några åtgärder mot deras sida och se om brott föreligger, säger Anders Thornberg, informationsdirektör på Säpo, till Metro.

Regeringens sajt kraschade vid midnatt natten mellan lördag och söndag. I går vid åttatiden på morgonen hade sajten kommit i gång igen.

Precis som när polisens sajt låg nere tidigare i förra veckan misstänks nedsläckningen av regeringens sajt bero på en riktad överbelastningsattack i protest mot polisrazzian mot fildelningssajten Pirate Bay.

På chattsidor har folk uppmanats att klicka in på en sajt som då automatiskt börjar ladda ner en fil från regeringens sajt. Det stora trycket gjorde att regeringens sajt inte orkade med. Krisberedskapsmyndigheten kritiserade i går myndigheternas beredskap mot sådana attacker. IT-säkerhetsexperten Joakim von Braun håller med om kritiken. – Det är taffligt att man så lätt kan stoppa trafiken. Uppenbarligen verkar det som om man inte har så hög beredskap, säger han.

•• Är det lätt att spåra vilka som ligger bakom attackerna? –  Ja, men även om man ser vilka personerna är är det svårt att bevisa uppsåt och få dem fällda. Rör det sig om tusentals personer är det ännu svårare, säger von Braun, som tror att fler attacker följer: – Personer som kanske är förbannade på kommunen eller företag har nu insett hur lätt liknande attacker kan göras.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro