ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säpo kopplas in efter NMR-hotbreven mot åklagarna

Annica Ögren · 13 Sep 2018
Uppdaterad 13 Sep 2018
Säpo känner till att ett 20-tal hotfulla brev har skickats till åklagare och andra inom rättsväsendet.

Säpo känner till att ett 20-tal hotfulla brev har skickats till åklagare och andra inom rättsväsendet. Foto: Säkerhetspolisen/Polisen


Ett 20-tal hotfulla brev med texten Vi vet var du bor, mvh NMR”, har skickats till bland annat flera åklagare. Nu kan Metro berätta att även Säkerhetspolisen har kopplats in.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett 20-tal hotbrev skickads hem till åklagare och andra personer inom rättsväsendet i juli, vilket Metro kunde avslöja under onsdagen.

– Det är Polismyndighetens utredning, men Säpo känner till det här, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, till Metro.

Breven är signerade den nazistiska organisationen NMR, Nordiska motståndsrörelsen. Men om det är NMR eller någon annan som ligger bakom breven är oklart, enligt Polismyndighetens demokrati- och hatbrottsgrupp.

Som Metro skrivit tidigare ser polisen allvarligt på händelserna och jagar nu misstänkta.

”Nära samarbete med Polismyndigheten”

Gabriel Wernstedt vill inte gå in på hur involverade Säpo är i ärendet med de hotfulla breven, men han säger:

– Vi kan inte uttala om det här specifika fallet, men generellt sett så har Säpo ett nära samarbete med Polismyndigheten och i synnerhet när gäller brott som faller inom vårt ansvarsområde, det vill säga skyddet av den svenska demokratin.

Per Öberg, presstalesperson för NMR, har dementerat att organisationen ligger bakom breven.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro