ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säpo samlar in uppgifter om nyanlända – 200 har väckt intresse

Sofia Clason · 17 Jul 2018
Uppdaterad 17 Jul 2018
Nu utreder Säpo 200 personer för hot om våld.

Nu utreder Säpo 200 personer för hot om våld. Foto: Säkerhetspolisen


I ett år har Migrationsverket skickat uppgifter till Säpo om alla som söker uppehållstillstånd i Sverige. Nu utreds 200 personer för hot om våld.

klar

Artikellänk är kopierad

Målet med informationsutbytet är att tidigt hitta personer som kan utgöra ett säkerhetshot mot Sverige.

I slutet av maj hade säkerhetspolisen fått in uppgifter om 190 000 personer från Migrationsverket. Sammanlagt har Säpo valt att fortsätta utreda 200 av de ärendena, skriver Sveriges Radio.

Fokus på kontraterror-arbete

Uppgifterna, som skickas automatiskt, gäller till exempel namn, medborgarskap och födelsedatum.

– Fokus just nu, och framför allt med de sökandegrupper vi har, det är kontraterror-arbetet, så det rör sig om människor som på olika sätt har manifesterat eller misstänks manifestera något hot om politiskt våld, säger Oskar Ekblad, sektionschef för informationsanalys på Migrationsverket till SR.

Ställer frågor om militärtjänst och politisk aktivitet

I Migrationsverkets egna utredningar av asylsökande, ställs frågor om personen gjort militärtjänst eller om den varit politiskt aktiv. Men de automatiska kontrollerna är enligt Oskar Ekblad ett viktigt komplement. Han tror att pålitligheten ökar, genom att det finns en andra källa som kontrollerar uppgifterna innan några bestående beslut tas.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro