ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säpo spionerade på vänstertoppar

Anders Göransson · 25 Jun 2013
Uppdaterad 25 Jun 2013

Den svenska säkerhetspolisen, säpo, har under flera decennier haft en infiltratör placerad i Vänsterpartiet. Under stora delar av 1990- och 2000-talen lämnade han uppgifter om ledande vänsterpartister, skriver Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Den 48-årige officeren och före detta tullinspektören uppger för tidningen att han inledde sin bana som informatör åt säpo redan i början av 1980-talet. Efter att först ha rört sig i högerextrema miljöer började han i slutet av 1980-talet att infiltrera dåvarande VPK, som senare bytte namn till Vänsterpartiet.

Sedan ska han under flera år ha skaffat sig och rapporterat in information om bland andra dåvarande partisekreteraren Lars Ohly, som senare blev partiledare, samt riksdagsledamöterna Jens Holm och Jonas Wikström.

Om Ohly rapporterade infiltratören bland annat in uttalanden från ett möte 1998, då Ohly ska ha talat om nödvändigheten av utomparlamentarisk kamp och även ska ha sagt att han ställde sig bakom proletariatets revolutionära diktatur.

Vad gäller Jens Holm ska säpo främst ha varit intresserad av kopplingar till djurrättsrörelsen och den colombianska Farc-gerillan.

Två av infiltratörens "hanterare", en före detta handläggare på säpo och en som arbetar där än i dag, bekräftar för Aftonbladet att de känner mannen, men vill inte uttala sig i övrigt.

Lars Ohly är upprörd över uppgifterna.

– Det som väcks i mig är att jag blir förbannad och stridslysten. Jag vill veta om jag har övervakats mer. Jag vill veta om det har pågått en längre tid och om det finns uppgifter som ni inte har fått fram, men som Säpo på olika sätt försökt att få fram kring mig och mitt politiska arbete, säger han till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro