ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säpo tvingas backa – igen

Fredrik Beckman · 14 Sep 2011
Uppdaterad 14 Sep 2011

Åklagaren begär de fyra männen häktade, men inte för terroristbrott. Tredje gången Säpo får backa i samband med terrorism och Göteborg på ett år.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag på förmiddagen ställs de fyra unga män som misstänktes för förberedelse till terroristbrott i helgen inför häktningsdomaren. Åklagaren begärde dem häktade i går. Men inte för terroristbrott. Säpo och åklagaren backar och hävdar nu att de fyra männen är misstänkta för förberedelse till mord. Det är tredje gången på ett år som Säpo slår på stora trumman på olika sätt gällande terrorism och Göteborg det senaste året. Och det är tredje gången man får backa, om än i olika skeden av rättsprocessen. – Man får intrycket att de använder begreppet terrorism för att slippa förklara vad man håller på med. Terrorism verkar motivera mer eller mindre tveksamma tillslag. Det finns en överdriven benägenhet att säga att olika saker är i kampen mot terrorism, säger advokat Thomas Olsson, med erfarenhet från flera terroristmål. Han tycker att åklagarens vändning från terroristbrott till mordplaner visar att man troligtvis har övertolkat något som har sagts vid telefonavlyssning. – Man har hört något som man har tolkat som en planering, men oklart vad.Pekar det här mot att man misstänker att det är Lars Vilks som var målet för mordplanerna? – Vi vet ju ingenting än så länge om vad det handlar om. Att det skulle handla om Lars Vilks verkar ju mest vara Lars Vilks som för fram, säger Thomas Olsson. – Planerna kan ju handla om allt från att man vill ge sig på en rik släkting till att vara mot någon som har ritat en rondellhund. Åklagare Agnetha Hilding Qvarnström vägrar att uttala sig före morgondagens häktningsförhandling. Samtliga misstänkta nekar till brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro