ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Säpo vädjar: Vem är kvinnan?

Stefan Wahlberg, rättslig expert · 31 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
I det här rummet på Hotel Arcadia i centrala Stockholm styckmördades agenten Majid Hussein 1985. 

I det här rummet på Hotel Arcadia i centrala Stockholm styckmördades agenten Majid Hussein 1985.  Foto: Henry Lundholm


Kvinnliga lockbetet Jamila ska lösa Sveriges mest brutala styckmord

klar

Artikellänk är kopierad

Misstänkt för medhjälp till styckmord. Kvinnan gick under det falska namnet Jamila al-Shafej. Fotografiet är troligtvis taget 1983 eller 1984.
Misstänkt för medhjälp till styckmord. Kvinnan gick under det falska namnet Jamila al-Shafej. Fotografiet är troligtvis taget 1983 eller 1984.Foto: SÄPO

Hon är det kvinnliga lockbetet bakom ett av Sveriges mest brutala styckmord – på Saddam Husseins agent.Den mördade agenten styckades i 48 delar i en hotellägenhet i Stockholms innerstad. I kampen mot klockan efterlyser Säpo nu kvinnan i irakiska medier – misstänkt för medhjälp till mord.

– Vi hoppas lösa mordet innan det preskriberas om två år, säger Tomas Lindstrand, chefsåklagare vid åklagarkammaren för säkerhetsmål.Det råa mordet skedde 1985 och är ett av Sveriges äldsta olösta mord som inte är preskriberat. Saddams agent Majid Hussein hade några år tidigare tröttnat på att jobba åt diktatorn. Han flydde till Sverige och sökte politisk asyl.

Säpo misstänker att en irakisk dödspatrull bestående av en kvinna och några män skickades till Sverige för att mörda Majid Hussein. Kvinnan, som utgav sig för att heta Jamila al-Shafej, ska ha förfört agenten och den 9 januari lockat honom till en hotellägenhet i Stockholm.Inne i lägenheten väntade minst två män, som blev Majid Husseins bödlar. De mördade honom, styckade honom i 48 delar och lade kroppen i två resväskor. Två månader senare hittades väskorna.

Kvinnan häktades i sin frånvaro ett halvår senare för medhjälp till mord, men greps aldrig. I går gick Säpo ut med en efterlysning efter henne i irakiska medier och hoppas att även personer som bor i Sverige känner igen kvinnan. Säpo hoppas även få fram information från personer med irakisk bakgrund som bor i Sverige.

Analys: Diplomater svåra att åtala

Svenska myndigheter har hela tiden misstänkt att den irakiska ambassaden ledde mordoperationen mot Majid Hussein. De inblandade på ambassaden hade dock sedvanlig diplomatisk immunitet.

Men hur är det då om personerna från ambassaden skulle kunna identifieras i dag? Sverige kan aldrig självmant dra dem inför rätta eftersom deras immunitet är livslång. Den svenska regeringen kan dock begära att det sändande landets regering upphäver immuniteten och lämnar ut personerna till Sverige. 

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg, rättslig expert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro