ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sara, 28, föddes utan livmoder och slidkanal – fick veta när hon var 18 år

Ida Gustafsson · 2 Aug 2016
Uppdaterad 7 Aug 2016

Sara, 28, fick veta att hon hade Rokitanskys syndrom för tio år sedan. Att hon inte kan ha penetrationssex eller få barn påverkade tidigare hennes självbild. "Jag ser det inte så dramatiskt i dag, jag definieras inte av min kropp, men visst kan jag ha dåliga dagar", säger Sara till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara, som vill vara anonym, föddes utan livmoder och slidkanal, vilket hon fick reda på när hon var 18 år. (OBS! Kvinnan på bilden har inget samband med artikeln)
Sara, som vill vara anonym, föddes utan livmoder och slidkanal, vilket hon fick reda på när hon var 18 år. (OBS! Kvinnan på bilden har inget samband med artikeln)Foto: IBL/Alamy

Alla kvinnor i Saras släkt har fått sin mens innan de nått tonåren. Men inte Sara, hon kom i puberteten men fick aldrig någon mens. När hon var 16 undersöktes hon av gynekologeftersom hon inte fått sin mens och undrade varför hon inte hade ”ett hål”.

– Jag trodde jag var för trång. Inte heller läkarna visste, de trodde att det var en tjock mödomshinna och de sa att jag skulle komma tillbaka när jag haft penetrationssex. Det var frustrerande, säger Sara, som vill vara anonym.

Hon visste hela tiden själv att det var något som var fel, men läkarna hittade aldrig något svar. När hon var 18 år besökte hon en privatläkare.

– Där jag bodde då fanns en äldre tjej med samma syndrom, så läkaren visste direkt vad jag hade. 

Hon har Mayer Rokitansky Küster Hausen syndrom (se faktaruta), eller bara Rokitanskys. Sara har äggstockar och äggledare, men ingen livmoder och slidkanal.

LÄS MER
Joanna, 27: ”Jag föddes utan livmoder, livmoderhals och vagina”

Snart efter diagnosticeringen opererades hon på Karolinska sjukhuset för att hon skulle få en konstgjord slida, för att kunna ha vaginalt sex. 

Operationen misslyckades och Sara är i dag inte intresserad av att göra fler.

– De tankarna som går i mitt huvud är, gör jag det för att en kille ska känna sig normal? Jag kan ändå inte få barn, jag får ingen mens. Det hjälper mig inte mer än att man kan stoppa in något. För mig är den anledningen inte tillräcklig för att lägga sig under kniven.

Hon är irriterad på att operation var det enda alternativet som erbjöds, i stället för terapi för att stärka självbilden. En operation känns för Sara som en snabb lösning för att passa in i normen. Att inte kunna ha penetrationssex skapar inga hinder för Sara och andra med Rokitanskys att ha vara intima med en partner.

– Synen på sex hos många unga är att det bara är penetrationssex som gäller. Men sex handlar inte om penetration för mig, det är en ömsesidig lek mellan två olika personer, och det kan göras på tusen olika sätt, man måste ha ett öppet sinne. 

LÄS MER
Undersökning: Så ofta har svenskar sex

När Sara var yngre mådde hon periodvis psykiskt dåligt på grund av Rokitanskys: 

– Man känner sig värdelös, man känner sig som skadat gods. Och det har påverkat mig jättemycket. Livet handlar inte om Det påverkar hela ens självbild och den man är.att bli accepterad av sin omgivning och fylla andras sexuella behov, men det där har ändå påverkat mig.

Men genom åren har hon lärt sig att acceptera sin kropp för vad den är. 

– Jag ser det inte så dramatiskt i dag, jag definieras inte av min kropp. Jag är inte skadat gods och min kvinnlighet ligger inte mina vaginala kanaler, men visst kan jag ha dåliga dagar. 

Fotnot: Sara är ett fingerat namn. Om du har Rokitanskys och vill komma i kontakt med henne, kontakta Metros reporter på [email protected] 

LÄS MER
Ovanlig sjukdom tvingade Susanne, 33, att vara isolerad i sju år
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro