ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sara, 28: Sluta kommentera min dotters utseende”

Julia Kimell · 3 Dec 2015
Uppdaterad 4 Dec 2015
Sara Sikström tröttnar på att folk kommenterar dottern Majken. "De tror att de behöver trösta oss och säger att hon säkert kommer se normal ut efter operationen".

Sara Sikström tröttnar på att folk kommenterar dottern Majken. "De tror att de behöver trösta oss och säger att hon säkert kommer se normal ut efter operationen". Foto: Privat


Sara Sikströms andra dotter Majken föddes med läpp- och käkspalt och tvingas snart till operation. Men hon börjar tröttna på bekantas reaktioner om hur dottern ser ut. Jag blir så irriterad när folk säger att hon är fin trots sin spalt”.

klar

Artikellänk är kopierad

Under graviditetens andra och tredje månad växer barnets olika ansiktsdelar samman, men inte hos alla. Barn med läpp-, käk- eller gomspalt får klyftor mellan delarna, dessa kallas spalter.

Det var något som familjen Sikström/Söderlund i Dalarna drabbades av när lilla Majken föddes i slutet av oktober i år.Redan under graviditeten fick de se dotterns läpp- och käkspalt på ultraljudet. Men när hon föddes var oron bortblåst och kärleken var enorm.

Det var en specifik händelse som fick Sara att skriva ett inlägg om dottern. – Vi ville döpa Majken innan operationen eftersom bilderna skulle visa hur hon såg ut när hon kom till oss. Men då uppstod en diskussion om att vänta med dopet tills hon opererats och ”ser normal ut”, för att inte bli retad när hon blir stor, säger Sara.

►LÄS MER:  Bebisen chockade läkarna – föddes med två stora tänder

Hon och sambon inser att operationen behövs för dotterns framtida utveckling, men känner sig ändå lite ledsna över att hon inte riktigt ska vara densamma längre. Operationen är nödvändig för att Majkens kommande tänder ska växa rätt, och för att hon ska kunna tugga och tala ordentligt. Käken kan på grund av tandutvecklingen opereras först när hon är mellan 7 och 10 år. I samband med operationerna kan det även bli aktuellt med näsplastik, men det vet man inte än.

Nu vill Sara uppmana vuxna att tänka efter vad de egentligen säger till föräldrar som har en bebis född med spalt. – Det är helt okej att fråga, men jag tror mest att folk inte vet vad de ska säga. Det verkar som många tror att vi är ledsna över hur vår dotter ser ut, och säger att ”hon kommer säkert se fin ut sen”. Det gör mig både arg och ledsen. Jag älskar ju min dotter som hon är. – Barn däremot vet inte om något är onormalt, det är bara de vuxna som kommenterar.

►LÄS MER:  Katt räddade övergiven baby

Storasyster Lowa, 3 år, var beredd på att lillasyster skulle födas ”med en trasig läpp”. Under systrarnas första möte knöts ett starkt band direkt, och Lowa visar stolt upp sin syster åt alla de träffar. Nu ser hon fram emot Majkens operation i Uppsala nästa år, men av en kanske lite oväntad anledning – hon ska nämligen få bo på hotell då.

►LÄS MER:  Caitlin, 11, förlöste sin lillasyster – gick sedan till skolan

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro