ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sara, 32, fick högerextrem propaganda – i paketet från Ikea

Johan Wikén · 30 Jun 2017
Uppdaterad 1 Jul 2017
Flera visitkort fanns inuti paketen från Ikea.

Flera visitkort fanns inuti paketen från Ikea. Foto: Privat


När Sara, 32, öppnade förpackningen från Ikea möttes hon av högerextrem propaganda. Obehagligt”, tycker Sara. För Ikea är det inte första gången det inträffar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholmaren Sara packade upp det nyinköpta köket från Ikea när hon upptäckte de medföljande visitkorten i flera av förpackningarna.

– När vi öppnade paketen ramlade de ur. Det är sjukt irriterande och obehagligt, säger hon.

Visitkortens avsändare var den högerextrema sajten Fria tider. Ikea hade för ett år sedan problem av samma slag när de fick klagomål från flera kunder som hittat reklamblad inuti möbelkartongerna.

Nu har de noterat en ny våg av propagandaspridning.

– Vi har blivit varse om personer som sprider propaganda hos oss. Dels genom att placera ut visitkort i varuhuset och dels genom att sticka in dem i våra platta paket på ta själv-lagret, säger Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea Sverige.

Enligt honom är det framför allt varuhuset vid Kungens kurva i Stockholm som har drabbats. Men på Ikeas Facebooksida har en person skrivit att visitkort även påträffats i paket från varuhuset i Barkarby.

– När kunderna kommer hem möts de av den här väldigt stötande och ovälkomna propagandan. Det har hänt tidigare, nu ser vi en ny räd. Detta är något som vi anser vara helt oacceptabelt och som vi ser mycket allvarligt på, säger Jakob Holmström.

Vet ni vem eller vilka som ligger bakom detta?

– Nej, vi har inte identifierat någon. Men det är personer som har en världssyn som vi inte delar.

Finns det risk att det är en medarbetare på Ikea som har placerat ut visitkorten?

– Vi har inte tagit någon på bar gärning så vi kan inte vara 100 procent säkra på att det inte är en medarbetare. Men vi har samtidigt sett personer som tillhör de här organisationerna i det aktuella varuhuset, säger Jakob Holmström.

– De har haft tydliga attribut på kläderna som visar vad de tillhör för organisation. I samma period så dyker de här lapparna upp, fortsätter han.

Nu utreder Ikeas säkerhetsteam det inträffade. Det är oklart om möbeljätten kommer att polisanmäla propagandaspridningen.

– Våra värderingar är allt som Fria tider inte är, säger Jakob Holmström.

Fotnot: Sara är ett fingerat namn.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro