ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Sara Danius avgår som ständig sekreterare och lämnar Svenska Akademien

David Peterson · 12 Apr 2018
Uppdaterad 12 Apr 2018

Foto: IBL


Sara Danius avgår som ständig sekreterare och lämnar arbetet i Svenska Akademien. Det meddelar hon på torsdagskvällen. "Det var Akademiens vilja", säger hon till Sverige Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Danius blir den fjärde ledamoten som lämnar Svenska Akademien på mindre än en vecka. Det var efter torsdagens sammankomst som Danius meddelade sitt avhopp.

– Jag lämnar som ständig sekreterare. Det var Akademiens vilja. Därmed beslöt jag mig också för att lämna min stol, stol nummer sju i Svenska Akademien. Det här beslutet har jag fattat med omedelbar verkan, säger Sara Danius utanför Börshuset i Stockholm.

Även Katarina Frostenson har meddelat att hon lämnar sina uppdrag i Svenska Akademien med förhoppningen att den skall överleva som institution, enligt ett pressmeddelande från Akademien.

På onsdagen berättade ledamoten Per Wästberg för SVT att flera ledamöter planerat en förtroendeomröstning mot den ständiga sekreteraren Sara Danius. Om det förekom någon sådan omröstning under sammankomsten är ännu oklart.

Ledamoten Sara Stridsberg, som sitter på stol nummer 13, uttalar sig om situation i ett sms till Dagens Nyheter.

”Dealen i Akademien var att Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien, inte sin plats, om Sara Danius lämnar som ständig sekreterare. Jag grät på mötet,” skriver hon, enligt tidningen.

Svenska Akademien består i skrivande stund av elva ledamöter. För att en ny ledamot ska kunna väljas in i Akademien krävs det, enligt institutionens stadgar, att tolv ledamöter är närvarande. Men kungen, som är Svenska Akademiens beskyddare, har inlett arbetet med att ändra i stadgarna, enligt Expressen.

– Stadgarna är ännu inte ändrade. Det arbetet pågår. När det arbetet är klart så kommer vi meddela det, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till tidningen.

Texten uppdateras.

pil
De har lämnat Akademien

Katarina Frostenson, lämnade arbetet men inte sin stol på torsdagskvällen

Sara Danius, lämnade på torsdagskvällen

Klas Östergren, lämnade förra veckan

Kjell Espmark, lämnade förra veckan

Peter Englund, lämnade förra veckan

Lotta Lotass, har inte deltagit sedan 2015

Kerstin Ekman, har inte deltagit sedan 1989

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro