ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sara: Jag blev våldtagen och tvingad till prostitution

Linnea Johansson/Johan Wikén · 22 Mar 2017
Uppdaterad 30 Maj 2017
Sara tycker att sexköp borde resultera i högre straff. "Det borde räknas som sexuella övergrepp", säger hon.

Sara tycker att sexköp borde resultera i högre straff. "Det borde räknas som sexuella övergrepp", säger hon. Foto: TT/Privat


Sara, 31, har levt i en värld som ingen vill leva i. Här är hennes berättelse om hur hon under hot tvingades till prostitution som 17-åring. Oftast kändes det som en våldtäkt”, säger Sara.

klar

Artikellänk är kopierad

Lägenheten hade pissgula väggar. Sängkläder i vitt och brunt täckte de slitna madrasserna på golvet. De tvättades väldigt sällan och i rummet fanns en lukt av intorkad sperma. Så beskriver Sara rummet där hon väntade på männen. Männen som köper sex. Hon var 17 år.

– Vissa män var vänliga, andra var bara ute efter att förnedra, en del ville prata om det. Oftast kändes det som en våldtäkt. Jag får äckelkänslor när jag tänker på rummet, säger Sara som i dag är 31 år.

Männen kom till lägenheten i Sydsverige dagligen, berättar hon. Ibland en kund, ibland flera. I undantagsfall skjutsades hon ut till köpare som kunde bo i fina villor.

– De var nästan värst, familjefäderna.

Sara beskriver sin uppväxt som tuff och det blev mycket festande i tonåren. Det var när en vän bjöd med henne till en fest som allting började. I lägenheten de kom till satt flera andra tjejer uppradade, det var ingen feststämning och Sara förstod inte vad det var frågan om. Då klev männen fram.

– De sa att jag skulle lyssna noga. Att de visste var mina föräldrar bodde, var min lillasyster fanns. De rabblade upp adresser och namn och sa att de skulle tortera min lillasyster om jag inte gjorde som de sa.

quotation start”Det fanns inte på kartan att gå till polisen.”quotation end

En stund senare blev de forslade till en annan lägenhet. Lägenheten med de pissgula väggarna.

– Jag blev våldtagen av en av männen. Han sa att jag skulle duscha och göra mig i ordning innan nästa kund skulle ta hand om mig. Sedan var det igång.

För att bli mer medgörlig tvingades Sara ta olika droger, berättar hon. Skolgången fortsatte som vanligt för att inte väcka misstankar.

– Jag var i något slags chocktillstånd ganska länge. Det är svårt att förklara. Jag var väldigt rädd och utsatt. Det fanns inte på kartan att gå till polisen.

Efter ett par år i mörkret höll inte hennes fasad mot omvärlden längre. Skolan såg till så att hon fick göra ett drogtest och socialen kopplades in. Sara fick åka till ett behandlingshem och tog sig ur prostitutionen.

quotation start”Det borde räknas som sexuella övergrepp.”quotation end

Först över tio år senare har hon gått ut med sin historia. Anledningen är att hon vill uppmärksamma och ge en bild av den verklighet vissa lever i.

Sara berättar att hon har gjort en polisanmälan som hon senare drog tillbaka med rädsla för att hennes familj skulle råka illa ut.

Vad tycker du om de som köper sex?

– Jag tycker att man har en allvarlig störning. I de flesta fall så är ju faktiskt inte tjejen med på det hela, det handlar ofta om människohandel.

I Metros granskning av sexköpsdomar från förra året framkommer det att straffet nästintill uteslutande är dagsböter, trots att fängelse ingår i straffskalan. För låga straff, tycker Sara.

– Jag tycker det är absurt. Det borde räknas som sexuella övergrepp.

pil
Sexköpslagen

Sedan sexköpslagen trädde i kraft 1999 är det förbjudet att köpa sex i Sverige. Straffet för den som döms är böter eller fängelse i högst ett år.

Lagen gäller även den som utnyttjar en tillfällig sexuell förbindelse som någon annan har betalat för. Även försök till köp av sexuell tjänst är kriminaliserat.

Däremot är det inte straffbart att sälja sexuella tjänster i Sverige.

Källa: Källa: Regeringskansliet

pil
Köper du sex? Hit kan du vända dig om du vill sluta

Vänd dig till KAST (Köpare av sexuella tjänster) och Kompetenscentrum Sexuella Tjänster. På så sätt kan du få hjälp att bryta ditt beteende via samtalsbehandling. KAST har mottagningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Du kan även vända dig till PrevenTell, en nationell hjälplinje för personer som tappat kontrollen över sin sexualitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro