ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sara petades efter mammaledigheten

Andreas Jelvefors · 28 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Fick sämre jobb och lägre lön

klar

Artikellänk är kopierad

Mammaledigheten kostade Sara jobbet på klädbutiks­kedjan Brothers & Sisters.– Jag har inte ens fått en ursäkt.Ledsen, kränkt, sömnlös. Så beskriver Sara sin vardag det senaste halvåret. I februari kom den 34 åriga säljchefen vid klädkedjan Brothers & Sisters butik vid Nova Lund tillbaka från sin föräldra­ledighet. Det blev en chock. Enligt Sara hade tjänsten som säljledare förvandlats till en ­butikschefs­tjänst som hennes vikarie fått. Själv hade hon degraderats till ­säljare och fått löneavdrag.– De säger att de inte har gjort något fel eftersom jag inte bett om information kring omorganisationen under min mamma­ledighet. Det är så dumt att jag inte vill kommentera det. Hur ska jag kunna be om information om något som jag inte känner till, säger Sara som nu stämt klädkedjan inför Arbetsdomstolen.– Sådant här kan man inte låta gå förbi, säger Sara.På Brothers&Sisters är det locket på tills vidare.– Vi har inga kommentarer, säger Cecilia Lannebo vid RNB som sköter klädkedjans information utåt i det aktuella fallet.

Trend: Allt fler kvinnor drabbas

Antalet ärenden där kvinnor missgynnas på grund av graviditet och föräldraledighet ökar.– Dessutom finns ett stort mörkertal, säger Bengt Nilsson, informatör vid JämO.Reglerna är solklara. Ar­bets­tagare och ­arbets­sökande får inte missgynnas av arbetsgivare på grund av sin graviditet eller föräldraledighet, Ändå är trenden tydlig.  – Jag tycker vi ser allt fler sådan här ärenden, kanske ett tiotal senaste året. Och när ärendena landar hos oss så är det folks sista utpost, säger Annett Olofsson, enhetschef på LO-TCOs arbetsrättsenhet.Inte heller Jämo ser någon förbättring. Bara under förra året inkom 72 anmälningar från föräldralediga och 33 från gravida.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro