ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sarah går i åttan – och är OS-klar

Leif Granlind · 3 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
”Jag har aldrig varit så överraskad som när jag vann EM-guldet”, säger 14-åriga Sarah Sjöström, som till vardags går i åttan på Söderbymalmsskolan i Haninge söder om Stockholm.  

”Jag har aldrig varit så överraskad som när jag vann EM-guldet”, säger 14-åriga Sarah Sjöström, som till vardags går i åttan på Söderbymalmsskolan i Haninge söder om Stockholm.   Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

KOMET. Det är många som går i åttan på högstadiet.Men det är bara Sarah Sjöström som kan skryta i korridorerna med ett EM-guld. I dag blir

Sveriges nya simkomet dessutom uttagen till OS.– Oj, det är en stor grej. Förra året simmade jag ungdoms-OS och nu stora OS, det är lite skillnad, säger 14-åringen till Metro.

Vi är på Söderbymalmsskolan i Haninge, en helt vanlig skola i Sverige. Vi möter en helt vanlig 14-åring – om det inte vore för hennes historiska EM-guld nyligen och det faktum att hon ska simma i OS i Peking i augusti.– Ja, det trodde jag inte för några månader sedan. Men efter EM-guldet förstod jag att jag hade en chans att ta en plats på 100 fjäril, säger Sarah Sjöström.

Vad säger dina kom­pisar om att ha en OS-deltagare i klassen?– De säger mycket, och undrar mycket om hur stort det är och så. Och jag fick till och med stå i rampljuset i aulan förut när jag fick priser och några klasser blev inbjudna.

Hur går det att kombinera skolan och träna inför OS?– Det går jättebra. Många av lärarna är faktiskt förvånade över att det går så bra. I och med att jag tränar så mycket blir det faktiskt lättare att planera in skolarbete och läxläsning.

Hinner du träffa kompisar?– Jadå, men de får kom­ma till mig. Då brukar vi bara hänga och ta det lugnt.

Tänker du ibland ”wow, jag är bara 14 och har redan vunnit EM-guld och ska vara med på ett OS”?– Ja, det händer. Man tänker ”oj”, liksom.

Du har bara simmat i fyra och ett halvt år, är du en extrem talang?– De flesta säger att jag är en talang, men jag tycker nog att det är träningen som har gjort det.

Om du är så här bra nu, har du funderat på hur bra du är om fyra år?– Ja, jag hoppas att jag är mycket bättre till nästa OS. I det här OS:et är jag bara med för att se och lära.

Därför började Sarah Sjöström simma:

– En kompis till mig gick på simning, så då ville jag också pröva på så hon tog mig med till simhallen, först tyckte jag att det inte var så kul, men min kompis mamma tryckte på och på den vägen är det. Jag testade handboll och fotboll också, men jag passar nog bättre i en individuell sport där man får tänka själv.Sarahs schema:Så här kan en dag se ut i Sarah Sjöströms liv:05.50 Morgonträning.07.40 Rast08.20 Spanska09.30 Rast09.45 SO10.40 Svenska11.50 Lunch.12.30 NO13.30 Matte14.30 engelska15.20 Jumpa16.00 I vattnet för träning.18.30 Hemma igen, sedan väntar läxläsning och att umgås med kompisar.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Granlind
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro