ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SaRahas mamma Roswita: Vi har swahili som hemligt språk

LINDA HELLUM · 17 Feb 2016
Uppdaterad 17 Feb 2016
Sara "SaRaha" Larssons mamma Roswita berättar om sin dotter.

Sara "SaRaha" Larssons mamma Roswita berättar om sin dotter. Foto: TT bild och Privat


Melodifestivalsaktuella SaRaha är uppvuxen i Tanzania där hon är stor stjärna. Mamma Roswita berättar för Metro om sin talangfulla dotter.

klar

Artikellänk är kopierad

Mor och dotter har tät kontakt och ibland messar de på "sitt" hemliga språk swahili.
Mor och dotter har tät kontakt och ibland messar de på "sitt" hemliga språk swahili.
De ter ofta och gärna afrikansk mat tillsammans.
De ter ofta och gärna afrikansk mat tillsammans.Foto: Privat
Sara växte upp till stor del iTanzania och lärde sig swahili av lekkamraterna.
Sara växte upp till stor del iTanzania och lärde sig swahili av lekkamraterna.Foto: PRivat

Vem är Sara för dig?

– En jätteviktig person. En fantastisk människa som är väldigt rolig att umgås med. Hur är er relation? – Den är väldigt bra och har alltid varit! Sara föddes ju som en väldigt nöjd person, hon har alltid varit positiv i sin läggning. Så hon var lätt att vara med.

Hur ofta ringer hon mamma?

– Det är lite olika beroende på var hon bor. När hon bor i Tanzania så sms:ar vi mer. Men annars så pratar vi med varandra minst två gånger i veckan. Vi kollar ofta av med varandra hur det är.

Vad brukar hon be om hjälp med?

– Om det är något hon funderar på så diskuterar hon det med mig och sen så ber hon om hjälp om det är några kläder som behöver bli lagade eller så. Mycket praktiska saker.

Berätta om hennes barndom. Hur kommer det sig att ni bott i långa perioder i Tanzania?

– Jag var intresserad att arbeta med u-landsarbete sedan jag var ung och sedan träffade jag Saras pappa som också var det. Han hade åkt ett par gånger till Tanzania med en kompis. Sen när vi gift oss och Simon och Sara var födda så bestämde vi oss för att åka. Sara var två år och åtta månader första gången vi åkte ut. Så hon lärde sig Swahili. Hon blev trespråkig eftersom hon gick i en engelsk förskola, pratade svenska hemma och pratade swahili med sina kompisar. Och så har vi gjort i hela hennes uppväxt. Jobbade två-tre år i Sverige och två-tre år i Tanzania. Sista gången hon var med bodde vi i Zimbabwe.

Pratar ni Swahili med varandra?

– Ja lite. När vi inte vill att någon förstå så gör vi det. Då har vi det lite som ett hemligt språk. Men vår yngsta dotter pratar ju tyvärr inte swahili.

Hur var Sara som barn?

– Älskade att uppträda. Att klä ut sig och sjunga. När vi kom hem till Sverige så åkte vi runt och höll föredrag och då ville hon följa med och uppträda! Det har alltid varit hennes grej. Hon vågade mer på scen men samtidigt var hon lite försynt utanför scenen.

► LÄS MER: Mello-aktuella Kristas mamma: Hon har ett hett-temperament

Var har hon fått sin talang?

– Det är nog från båda sidor, hennes pappa är duktig på att sjunga. Och min pappa, hennes morfar som fyller 96 nu i år, är dirigent. Och min bror är också musikalisk. Sin fantasi och kreativitet har hon fått från mig. Hon arbetar som bildlärare och har designat sina egna scenkläder.

Berätta något roligt om henne som bara ni närmaste vet!

– När hon var fem år och vi bodde i Sverige just då, kom jag hem från jobbet en gång och fick höra att hon sprang ute på vägen och har bara ett lakan på sig. Och där sprang hon i bara underkläder och ett lakan och skrek: ”Batman!!”. Och det var jättekallt ute! Men hon var ju van att ha lite kläder på sig i Afrika.

Vad känner du när hon uppträder?

– Jag känner mig glad och stolt och tänker: tänk att jag fick en sådan dotter som är så duktig på att sjunga och dansa! Och hon utstrålar en sådan glädje att det smittar.

Hur känns det att Sara ska medverka i Melodifestivalen?

– Det är verkligen spännande! Vi kommer hela familjen och några kompisar och grannar. Jag tycker jättemycket om hennes låt, den är lite tuffare än vad hon brukar spela. Men sen är ju Melodifestivalen väldigt svenskt, så swahili och engelska är kanske lite utanför. Men man vet aldrig! Hon brukar göra människor glada med sin musik.

► LÄS MER: Ace Wilders mamma om dotterns uppträdanden: Trodde jag skulle dö

klar

Artikellänk är kopierad

LINDA HELLUM
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro