ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Saras döda morfar går igen på Facebook

Peter Lindholm · 26 Nov 2013
Uppdaterad 26 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Axelsson hittade sin morfar Gunnar på Facebook. Problemet var  bara att Gunnar hade varit död sedan flera år tillbaka.
Sara Axelsson hittade sin morfar Gunnar på Facebook. Problemet var  bara att Gunnar hade varit död sedan flera år tillbaka.Foto: Privat

En dag råkade Sara Axelsson se att hennes morfar Gunnar fanns på Facebook. Det var en obehaglig upptäckt eftersom han var död sedan flera år tillbaka. Någon annan hade öppnat ett konto i Gunnars namn.

— Det var en ren slump att jag upptäckte det. Jag trodde först det var någon som hette likadant, så jag blev ganska chockad, berättar Sara Axelsson, lärare från Uddevalla.

Kontot skapades 2009, fyra år efter morfaderns död.

– Det ser ut som att han hade gjort den själv, med bild och statusuppdateringar. De som är vän med honom tror att det är han som skriver, men han har varit död sedan 2005.

”Morfar Gunnar” har inte särskilt aktiv på Facebook, men har knutit till sig en rad ”vänner”, är med i olika grupper och har upprepade gånger tryckt på gilla-knappen.

Hans kommentarer handlar mest om vädret och är inte särskilt kontroversiella, men det är förstås väldigt olustigt för de anhöriga att se någon utge sig för att vara honom.

Gunnars änka fick aldrig veta vad pågick medan hon levde.

– Jag visste först inte ens om jag skulle våga berätta för mamma att hennes pappa liksom lever på Facebook. Hon blev helt knäckt när jag visade henne och tyckte att det kändes väldigt obehagligt.

Facebooksidan upptäcktes för ett och ett halvt år sedan, men trots att Sara, hennes syster och kusiner har försökt att få bort den falska sidan har inget hänt. Nu överväger de att polisanmäla.

Problemet är att det inte är olagligt att utge sig för att vara någon annan på internet, så länge den kapade identiteten inte utnyttjas brottsligt eller om användaren publicerar andras bilder eller personuppgifter utan tillstånd.

– Det är lite tveksamt om det här går att få till brott, man måste vända sig till Facebook helt enkelt, säger Anders Ahlqvist, it-brottsspecialist vid Rikskriminalpolisen.

Facebooks talesman i Sverige, Jan Fredriksson, säger att kontot bryter mot Facebooks regler och uppmanar Gunnars släkt att anmäla igen.

– Facebook kommer att agera, att det inte skett tidigare kan bero på att det saknats någon form av dokument som styrker detta. Det är bökigt, men det är en säkerhetsåtgärd för att man inte ska radera konton som i själva verket ska vara kvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro