ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sarnecki: Man kan inte klandra Youtube

TT · 7 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Dödsskjutningen på en skola i Finland följer ett klassiskt mönster. Och i dagens medie- och kommunikationssamhälle ger dådet ökad risk för att fler kommer att göra samma sak.

– Utan tvekan. Varje gång ett spektakulärt brott begås uppmärksammas det oerhört i medierna och på nätet och tyvärr finns det alltid någon därute som identifierar sig med det här, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, till TT. En 18-årig man misstänks för massakern. Gärningsmannen sköt på onsdagen vilt omkring sig på Jokelaskolan i Tusby utanför Helsingfors.Han beskrivs som militant, radikal och intresserad av ytterideologier på både vänster- och högerkanten. På internet beskriver han sig själv som "cynisk existentialist" samt "antisocial socialdarwinist".Den misstänkte har också lagt ut filmer som hyllar mördare på webbsajten You Tube. Bland annat förvarnar han om massakern, och prisar de båda elever vid Columbine-skolan i USA som 1999 sköt ihjäl tolv elever och en lärare.– Numera finns det ju en möjlighet att lämna ett budskap efter sig, säger Sarnecki. Enligt honom tycks mannen följa ett absolut klassiskt mönster från tidigare skolmassakrer. Gärningsmännen är ofta udda personer med betygs- och ordningsproblem, och ofta även kärleksbekymmer.– Dåden blir en försvarsmekanik, en hämnd mot skolan för de förfärliga misslyckanden som man upplever intellektuellt och socialt. Det är en dödlig desperation som ligger bakom. AnsvarSarnecki menar att You Tube, där videon laddades ner minst 200 000 gånger innan den togs bort, inte kan klandras.– Det är många som lägger ut konstiga filmer på You Tube, men väldigt få av dem exploderar på det här sättet. Däremot pekar Sarnecki på föräldrarnas, skolornas och andra myndigheters ansvar.– Det är helt orimligt att tänka att den här personens beteendemönster inte har pågått en längre tid, och då är det frågan om vilka åtgärder som har satts in och hur adekvata de varit.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro