ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sarnecki om svärdattacken: "Inte särskilt förvånande"

TT · 22 Okt 2015
Uppdaterad 22 Okt 2015

Foto: Scanpix


Personen som avled var lärare på skolan. Ytterligare fyra personer har skadats vid en attack mot en skola i Trollhättan. Gärningsmannen som är i 20-årsåldern var maskerad och beväpnad med ett svärd, sköts av polis. När vi såg honom först trodde vi det var ett skämt”, säger en elev till SVT Väst.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är skakande och fruktansvärt, men tyvärr inte särskilt förvånande, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, till TT.

Enligt Sarnecki har det varit en tidsfråga innan Sverige skulle drabbas av den här typen av attack.

– De här skolattackerna har blivit så vanliga, och nu har vi dessutom haft en våg av hot mot skolor, så förr eller senare befarade vi alla att det här skulle inträffa också i Sverige.

►LÄS MER: En död efter svärdattack på skola

Attacken hade dock kunnat bli betydligt värre.

– Det är visserligen en massa olagliga vapen i omlopp även i Sverige. Men den här typen av personer, med grova psykiska problem kan man förmoda, har ganska svårt att få tag på vapen jämfört med andra platser i världen. Och det gör förstås att skadorna blir något mindre, säger Sarnecki.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro