ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Särskilda parkeringsplatser åt kvinnor väcker debatt i Kina

Mathias Gerdfeldter · 21 Jul 2014
Uppdaterad 21 Jul 2014
På bilden syns bara vanliga parkeringsplatser – för alla könsidentiteter.

På bilden syns bara vanliga parkeringsplatser – för alla könsidentiteter.


Bredare p-platser syftar till att hjälpa kvinnor parkera, men tilltaget har väckt stor debatt i Kina. Många debattörer menar att de rosa platserna osar av unken sexism.

klar

Artikellänk är kopierad

Utanför ett köpcentrum i Dalian, i nordöstra Kina, finns tio stycken lite speciella parkeringsplatser, rapporterar AFP. De är utmärkta med rosa färg, är 30 centimeter bredare än alla andra platser och markerade med skylten ”Respektfullt förbehållna kvinnor”.

Dessa ”kvinnoplatser” har väckt stor debatt i kinesiska sociala medier. De flesta ser det som grov sexism som bidrar till föreställningen att kvinnor per automatik skulle vara sämre på att manövrera motorfordon.

– Det är menat att respektera kvinnor, men det är egentligen en förolämpning, skriver en användare.

Köpcentrets ledning förnekar dock att det skulle röra sig om sexism, men säger samtidigt att att platserna kom till just efter att de märkte att kvinnor ska ha haft svårt att parkera på de ”vanliga” utmarkerade platserna.

– Vi vill bara göra det enklare för kvinnor. Detta är inte alls en förolämpning. Om platserna är större är det av praktiska skäl. Det betyder inte att kvinnor kör sämre än män, säger Yang Hongjon, föreståndare för köpcentret, till nyhetsbyrån AFP.

Mao Zedong deklarerade en gång i tiden det kommunistiska Kina som ett jämställt land, där ”kvinnor bär upp halva himlen”. Verkligheten i dagens Kina ser dock annorlunda ut. En överväldigande majoritet av makthavare är män och vardaglig sexism är inte ovanlig. Även Pekings polis har fällt flera kommentarer om kvinnors agerande bakom ratten.

– Vissa kvinnliga förare saknar lokalsinne, och medan de kör tvekar de ofta och är obeslutsamma kring vilken väg de ska ta, skrev till exempel polisen på en kinesisk mirkoblogg.

Pekingpolisen har även gått ut med ”råd” till kvinnliga förare – som att inte få panik vid ratten.

Detta är inte heller världspremiären för ”kvinnliga” parkeringsplatser. Även i Sydkorea finns redan liknande platser, liksom i vårt grannland Tyskland .

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro