ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SAS drar tillbaka tidning efter klagomål från Fremskrittspartiet

Aron Andersson · 7 Dec 2014
Uppdaterad 7 Dec 2014
Carl I. Hagen, tidigare partiledare för Fremskrittspartiet, och Vidkun Quisling, nazistledare och landsförrädare avbildades på samma uppslag i en artikel i SAS tidning ”Scandinavian Traveler.

Carl I. Hagen, tidigare partiledare för Fremskrittspartiet, och Vidkun Quisling, nazistledare och landsförrädare avbildades på samma uppslag i en artikel i SAS tidning ”Scandinavian Traveler. Foto: TT / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Flygbolaget SAS drar tillbaka senaste numret av resetidningen ”Scandinavian Traveler”. Detta efter att norska Fremskrittspartiet reagerat mot innehållet. Tidigare partiledaren placeras på samma uppslag som landsförrädaren Vidkun Quisling.

Det är den svenska journalisten Per Svensson som skrivit artikeln som nu gjort att SAS drar tillbaka hela numret av tidningen.

– Det är obehaglig och väldigt oroväckande att ett parti i ett nordiskt land kan bestämma vad andra ska läsa. FrP bekräftar min hypotes om att dessa partier har en ovilja inför andras argument; det är karaktäristiskt för denna tradition, säger han till norska Dagbladet.

Artikeln handlar om politisk historia och gör en analys kring hur extremhögern fått en framträdande plats i Skandinavien. Den drar bland annat en tidslinje från nazisten och landsförrädaren Vidkun Quisling, partiledare för nationalsocialistiska NS (Nasjonal Samling), till Fremskrittspartiet medverkan i den norska regeringen i dag.

Fremskrittspartiet, FrP, har reagerat kraftigt mot artikeln och öppet kritiserat SAS i norska TV2.

– Jag kan inte hitta ord för hur koncernledningen i SAS kan acceptera den här typen av publicering för sina resenärer, säger partiets vice ordförande Per Sandberg.

SAS har nu beslutat att dra tillbaka decembernumret av tidningen och ber om ursäkt för artikeln som innehåller en stor bild av Quisling på samma uppslag som en stor bild av FrP:s tidigare partiledare Carl I. Hagen.

– En del av texten visas som förenklad och generaliserad, och en del bildspråk kan, sett isolerat, skicka fel signaler. Här har vi inte haft tillräckligt bra kvalitet, och har beslutat att dra tillbaka detta nummer, säger Tormod Sandstø, pressansvarig på SAS, till Dagbladet.

När Metro får tag på SAS bekräftar de att de sett reaktionerna, men att beslutet att dra in tidningen är helt och hållet flygbolagets.

– Det är till 100 procent vårt beslut. Vi tycker inte att vi gjort ett tillräckligt bra jobb. Det finns absolut ingen politisk agenda eller något politiskt ställningstagande bakom beslutet, säger Tormod Sandstø till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro