ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SAS-Flygvärdinna: "Folk är förtvivlade"

TT · 15 Nov 2012
Uppdaterad 15 Nov 2012
SAS-Flygvärdinna: "Folk är förtvivlade"

SAS-Flygvärdinna: "Folk är förtvivlade"


I dag sätter sig SAS i förhandlingar med de åtta fackliga organisationer som representerar den flygande personalen. Enligt förhandlingsframställan från SAS kan förhandlingarna komma att pågå fram till söndag eftermiddag.

klar

Artikellänk är kopierad

Förhandlingarna börjar klockan 12:30 på torsdagen. Från den fackliga sidan är irritationen stor över hur SAS dikterar villkoren för diskussionerna. Företaget sade i måndags att de fackliga organisationerna måste acceptera krisplanen i sin helhet, inklusive lönesänkningar, för att bolaget ska kunna överleva.

- Det är ett ultimatum som är ljusår från hur det brukar gå till, säger Tommy Larsson, som är förhandlingschef hos Svensk Pilotförening (SPF).

I ett öppet brev till finansmarknadsminister Peter Norman kräver SPF besked om det är så att staten som ägare till SAS agerar på ett sätt som avviker från den svenska modellen med förhandlingar för att lösa tvister på arbetsmarknaden. Något svar hade vid tio-tiden inte kommit från finansdepartementet.

– Jag väntar mig ett svar i dag eller senast i morgon. Tiden håller på att rinna ut, säger Tommy Larsson.

Bland kabinpersonalen råder en upprörd stämning, berättar en flygvärdinna som vill vara anonym.

– Folk är förtvivlade. Många yngre vill skriva på, de vill inte förlora sina jobb, medan andra säger att vi inte kan skriva på under de här förhållandena.

Omfattningen av försämringarna i villkoren uppdagas efter hand, säger hon. Den höjda pensionsåldern är ett exempel, som ska gälla alla som är födda 1 januari 1953 och senare.

– Det är ganska många som har räknat med att gå i pension nästa år, som då kommer att få jobba i fem år till.

En annan försämring är arbetstiden, som ska höjas till 47 timmar per vecka. Men kabinpersonalen kan få jobba ända upp till 60 timmar vid oegentligheter, enligt förslaget.

– Vad är då oegentligheter? Det framgår inte.

De flesta litar ändå till att Unionen nu ska sköta förhandlingarna på ett bra sätt, berättar hon. Inte bara för SAS personal, utan för hela den svenska arbetsmarknaden.

– Om SAS får igenom det här kan andra företag försöka samma sak. Det kan innebära försämringar för alla.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro