ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SAS-piloter varslar om strejk

TT · 28 Aug 2017
Uppdaterad 28 Aug 2017

Foto: Christine Olsson/TT


Tre norska och danska pilotföreningar har varslat SAS om strejk, skriver branschsajten Check-in.dk. Men det svenska pilotfacket följer inte efter.

klar

Artikellänk är kopierad

”Det har över huvud taget inte funnits utsikter till framgångar i förhandlingarna under sommaren. Tvärtom har SAS gång på gång åberopat tolkningsföreträde av gällande avtal”, står det i ett medlemsutskick från pilotföreningen Dansk Pilotförening, som Check-in.dk fått tillgång till.

En eventuell konflikt kommer tidigast att träda i kraft den 11 september.

Avtal gick ut

Den svenska pilotföreningens kollektivavtal med SAS löpte ut den sista mars. Förhandlingar har pågått sedan dess, men svenskarna har ännu inte följt de danska och norska systerföreningarnas exempel.

– Vi har inte lagt något konfliktvarsel, och om det är aktuellt med eventuella konfliktåtgärder framöver eller inte, det kan jag inte kommentera. Vi ska träffas för nya förhandlingar inom kort, säger Martin Lindgren, ordförande för Svensk pilotförening, till TT.

Martin Lindgren uppger att konflikten främst handlar om hur man tolkar piloternas villkor i kollektivavtalen, samt den satsning som flygbolaget vill göra på baser på Irland och Spanien. Agerandet har varit ett sätt att spara pengar på personal.

– Vi har varit oense under en längre tid om hur avtalen ska tolkas, och driver också ett antal rättsprocesser kring det. Vi har försökt komma framåt, men har ännu inte lyckats, säger Martin Lindgren.

Två tredjedelar

De tre pilotföreningarna som nu varslat om strejk representerar två tredjedelar av bolagets piloter, enligt Martin Lindgren.

– Det är väldigt svårt att säga exakt hur många flyg som skulle påverkas om det verkligen blir strejk, men det är ofrånkomligt att det skulle påverka flygningar här i Sverige. Delvis flygen mellan Stockholm, Köpenhamn och Oslo, men det kan så klart också få extremt stora följdkonsekvenser för alla flygoperationer, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro