ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"SAS veckor från konkurs"

Gustaf Eriksson · 15 Nov 2012
Uppdaterad 28 Okt 2013
"SAS bara veckor från konkurs"

"SAS bara veckor från konkurs"


SAS sparplan skulle säkra bolagets överlevnad till sommaren. Men situationen kan vara mycket värre än så. – Pengarna i kassan räcker inte året ut, säger en källa till danska Politiken.

klar

Artikellänk är kopierad

På måndagen presenterade det krisande flygbolaget SAS en tuff sparplan. Genom personalneddragningar, lönesänkningar och försämrade pensionsvillkor ska bolaget spara över tre miljarder kronor. 

Fackförbunden har fått till söndag på sig att godkänna åtgärderna.

Om sparplanen går igenom tryggar det SAS överlevnad fram till sommaren, enligt bolaget. Men nu presenterar danska tidningen Politiken uppgifter som gör gällande att krisen är betydligt mer akut än så.  – Pengarna i kassan räcker inte året ut, säger en central SAS-källa till tidningen. 

SAS är Skandinaviens största flygbolag, och en konkurs skulle slå hårt mot flygtrafiken i Norden. Enligt Politiken har SAS redan utarbetat en krisplan för hur konkursen ska hanteras. I planen finns bland annat strategier för hur strandsatta passagerare och köer på de stora flygplatserna ska hanteras. 

TT rapporterar att Svensk Pilotförening frågar i ett öppet brev till finansmarknadsminister Peter Norman om svenska staten, som delägare i SAS kräver att bolaget avviker från den svenska modellen med förhandlingar. Det skriver Svenska Dagbladet.

I brevet undrar Svensk Pilotförening om regeringen har krävt att förbundets medlemmar utan förhandlingar ska skriva under avtalet som innebär kraftigt sänkta löner samt sämre villkor för pensioner och tjänstgöring.

Om SAS går i konkurs innebär det en miljardsmäll för SEB, som är inlösande bank för SAS-biljetter som köpts med kort, skriver Svenska Dagbladet. Tidningen erfar att bankens åtagande för att garantera kortkundernas betalningar kan uppgå till fyra miljarder — pengar som till stor del riskerar att gå förlorade om SAS går omkull.

SEB vill inte kommentera tidningens uppgifter. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro