ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Satori: Vegokedja med dubbla budskap

ERIK EJE ALMQVIST · 13 Nov 2014
Uppdaterad 7 Dec 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns gott om plats mellan borden. Men maten berör inte alls, enligt Erik Eje Almqvist.
Det finns gott om plats mellan borden. Men maten berör inte alls, enligt Erik Eje Almqvist.Foto: Hugo Nabo

Satori Kalendegatan 30, Malmö

2 av 5.

Kontrasten mellan kapitalism och veganhak är tydlig på Satoris första filial i Malmö. Och det verkar finnas pengar att tjäna.

Kanske är det en av de mest typiska rörelserna för vår tid. Hur företeelser som tidigare betraktats som obskyra subkulturer växer sig så stora att de förvandlas till big business. Antroposoferna, som tidigare sågs som en noppig flumsekt säljer i dag hippt ekologiska matvaror under namnet Saltå Kvarn. Den vegetariska maten, som tidigare mest bestod av proggiga linssoppor, har flyttat in på världens mest framåtsträvande finkrogar.

Fenomenet märks inom alla kultur­yttringar; indie har blivit mainstream.

Ett annat exempel är Satori.

Ägaren Eva Olsson, sedan länge en regio­nal kändis i Göteborg, har i den närings­inriktade västkustpressen hyllats som ett entreprenöriellt föredöme för att ha byggt ett imperium av opersonliga men inkomstbringande fik där Göteborgs medelklass myser över rättvisemärkt latte och ekologiska chokladmuffins. Ambitiösare medier har i stället uppmärksammat att hennes moderbolag varit registrerat i skatte­förmånliga Luxemburg, och att ungdomar som arbetat för henne vittnat om dåliga arbetsvillkor. I våras utvidgade hon alltså till Malmö, där hon startade den första filialen i en planerad kedja av vegetariska och veganska matkaféer.

Den tuffa kapitalisten Olsson säger sig vara en passionerad vegetarian, och just den kontrasten präglar det mesta på Satori. Å ena sidan finns här den stora kedjans alla kännetecken: Plastdiskusar som blinkar när maten är klar. Glasfasader med blaffiga logotyper. Sallader med så fåniga namn att kinderna blossar när man beställer dem.

Känslan förstärks dessutom av en påtaglig underbemanning. I matsalen får man passa sig så att man inte snubblar i spilld rucola. På toaletten svämmar pappers­korgarna över av använt papper. Vid uteserveringen får de veganska djurvännerna sällskap av en flock duvor som pockar i grannbordens kvarlämnade tallrikar.

Samtidigt påminner Satori om mer typiska veganhak. Flera av lunchgästerna bär aromatiska dreadlocks. Här är rejält med plats för barnvagnar mellan borden. Pösiga soffor där mammor får amma ostört.

Maten är varken direkt dålig eller­ minnesvärd. En pizza med chèvre, valnötter och parmesan är helt okej. Råsafterna är läskande och sträva. Tomat- och lökpajen är smådeppigt säckig och kommer med en oinspirerad grönsallad.

Med Satori säger sig Olsson vilja sprida gospeln om det veganska och vegetarianska köket. Jag utesluter inte­ att det finns ett korn av sanning i påståendet. Men efter en handfull besök får man snarare känslan av att hon upptäckt en underexploaterad marknad.

Missa inte:

Råsafterna.

Undvik:

Linssoppan är samvetsmat – inget för mat­älskare.

Priser:

59–108 kronor

Öppet:

Måndag-torsdag 8–22

Fredag 8–24

Lördag 9–24

Söndag 9–22

Få senaste nytt i din mobil – ladda ner Metros nyhetsapp för Iphone härför Android här

klar

Artikellänk är kopierad

ERIK EJE ALMQVIST
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro