ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Satsa på att bli mer bildad under nästa år

Mary Örnborg · 28 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Om två veckor är det dags att lämna in ansökan inför vårens kurser på universitet och högskola. För den som vill fortbilda sig i en kortare kurs med teknisk inriktning finns nu stora möjligheter. De extra studieplatser som regeringen anslagit kommer till stor del användas till att utöka platserna på kortkurser redan i vår.

Av Sveriges alla tekniska högskolor och universitet gav regeringen KTH flest platser att fördela på sina utbildningar i den nya höstbudgeten. Totalt fördelade regeringen 10 000 extra studieplatser till alla högskolor och universitet i Sverige. KTH fick 700 av dessa.– Vi kommer med stor sannolikhet att förlägga extraplatserna på våra kortare utbildningar, säger Eva Malmstörm Jonsson, pro rektor på KTH.

Platserna som högskolorna och universiteten nu får gäller under 2010 och 2011.– Eftersom de extra studieplatserna enbart gäller under två år kommer vi antagligen att lägga dessa på att utöka platserna på våra kortare utbildningar. Fort- och vidareprogram är ett bra sätt för företag att låta sina anställda kompetensutvecklas inom. Vi har ett stort utbud av korta kurser som ligger mellan 7,5 till 15 högskolepoäng och som man kan läsa på kvarts- eller halvtid, säger Eva Malmström Jonsson.

Men Eva Malmstöm Jansson vill också slå ett slag för grundkurserna som högskolan också erbjuder.– Vill man ha en utbildning som garanterar bra jobb i framtiden är en teknisk utbildning en av de mer säkrare valen. Har man inget jobb just nu och planerar att söka till ett tekniskt program eller linje till nästa höst kan en kortare grundkurs vara en bra investering av tiden i vår. Alla grundkurser kan sedan tillgodoräknas på ett program eller en linje, säger Eva Malmström Jonsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro